Overslaan en naar de inhoud gaan

Tim Hofman stort zich met BOOS op woningverhuurder Change=

Image

De topman van Change=, Ralph Mamadeus, stuurt vanuit aparte bv’s facturen naar het bedrijf voor diensten als een huismeester, internet en beveiliging, die in de servicekosten worden doorberekend aan bewoners. Die kunnen daardoor niet nagaan of die kosten daadwerkelijk worden gemaakt. Dat blijkt uit een reportage van het programma BOOS van Tim Hofman. Het blijft ook verder onrustig rondom Change=. Vandaag is een openbare zitting van Change= tegen !WOON. De verhuurder beschuldigt de stichting van het schaden van de 'goede naam'. !WOON staat Change=-huurders onder andere bij in klachten over hoge servicekosten.

Het woonconcept Change= is in 2013 door oprichter Ralph Mamadeus in 2013 als sociaal project in de markt gezet om werkende jongeren vooruit te helpen. Enkele jaren later bleek het zeker ook de oprichter en zijn mede-investeerders vooruit te helpen. Hij verkocht het eerste project in Nieuw-West voor 45 miljoen euro aan buitenlandse investeerders en later de vestiging in Zuidoost voor 90 miljoen euro. Een derde project werd in Utrecht gerealiseerd. 

Er is vanaf de start van Change= al onenigheid over beloften die niet worden nagekomen en zogeheten 'community-kosten' die de verhuurder doorberekent. Vorig jaar moest de verhuurder deze kosten van zo'n 250 huurders van woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost van de rechter terugbetalen. De huurders van de jongerenwoningen betaalden naast huur en servicekosten (700 tot 800 euro) ook maandelijks een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro 'voor de community'.
Volgens Change= zijn deze extra kosten onlosmakelijk onderdeel van het woonconcept. Maar volgens de kantonrechter was sprake van een onredelijke overeenkomst. Alle door huurders te betalen kosten moeten onderdeel zijn van de reguliere huur en servicekosten.

Na de uitspraak vorig jaar oktober schrapte Change= de communitykosten, maar verhoogde de servicekosten fors. Tim Hofman legt in de BOOS-uitzending vele klachten van huurders voor aan het management en wil de berekening van de servicekosten controleren. Die mogen namelijk niet hoger zijn dan de feitelijke kosten. Controle blijkt echter onmogelijk, omdat Ralph Mamadeus vanuit aparte bv’s facturen naar het bedrijf stuurt voor zaken als internet, beveiliging en een huismeester. Dat gaat steevast om forse bedragen, zoals 5.700 euro maandelijks voor een huismeester. 

Zie hier de uitzending van BOOS: