Overslaan en naar de inhoud gaan

Toeristenverhuur woonboten aan banden gelegd

Image

Woonbootbewoners die hun boot een groot deel van het jaar verhuren aan toeristen moeten gaan oppassen. De gemeente Amsterdam wil deze verhuur aan banden gaan leggen. Daartoe worden de regels voor toeristisch verhuur van woonboten gelijkgesteld aan de regelgeving voor toeristisch verhuur van woningen. Dat betekent dat de hoofdbewoner zijn boot maximaal aan vier personen, hoogstens 60 dagen per jaar mag verhuren. Bovendien moet er toeristenbelasting worden betaald.

Het is een publiek geheim dat veel woonboten voortdurend aan toeristen worden verhuurd. Wethouder Laurens Ivens (Wonen): “Veel woonboten lijken nu permanent te worden gebruikt als illegaal hotel terwijl die nadrukkelijk bedoeld zijn om op te wonen. Door de vakantieverhuurregels voor woonboten gelijk te stellen aan die van reguliere woningen, zorgen we dat iedereen weet wat wel en niet mag. Zo zorgen we ook dat we kunnen optreden tegen bewoners die hun woonboot toch nog als illegaal hotel verhuren.”

Het handhaven van deze regels is echter ook op de wal al een hele opgave. De gemeente start nu eerst met een inventarisatieronde naar woonboten die illegaal als hotel, dus permanent, worden verhuurd. Aan de hand van de resultaten van deze bezoeken zal een handhavingstraject worden gestart, aldus de gemeente.

Woonboten vallen niet onder de Huisvestingsverordening, maar onder de Verordening op het Binnenwater (VOB). Daar wordt nu een bepaling toegevoegd die betrekking heeft op toeristische verhuur van woonboten. Naar verwachting wordt de gewijzigde VOB binnenkort vastgesteld door de gemeenteraad.

Trefwoorden