Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Poelgeest verlaat politiek in 2014

GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest (47) van ruimtelijke ordening en grondzaken verlaat volgend jaar de Amsterdamse politiek. Zo heeft hij zijn partij afgelopen week laten weten. GroenLinks gaat via een referendum een nieuwe politiek leider kiezen.
Van Poelgeest is zeven jaar wethouder. In die tijd werd hij geconfronteerd met een stagnerende kantorenmarkt, het instorten van de huizenmarkt en haperende gebiedsontwikkeling. Reden voor een omvangrijke sanering van de ruimtelijke sector. Daarbij werden de plannen voor tienduizenden woningen geschrapt. De afgelopen jaren ijverde hij voor meer ruimte voor kleinschalige initiatieven, zoals de zelfbouw van woningen.
Van Poelgeest is volgende week hoofdgast op de derde thema-avond van PakhuisNul20. De liberaal Eric Wiebes wil ruimte voor talent scheppen door de helft van de sociale woningen te verkopen. Met de opbrengsten kunnen dan duurdere huurwoningen worden gebouwd. Volgens Van Poelgeest laat de Amsterdamse woningmarkt zich niet in populistische oneliners vangen. Uitverkoop is niet alleen onwenselijk, het is ook onzinnig.