Overslaan en naar de inhoud gaan

Campussen: wonen, werken en leren in de stad

Een campus staat voor kennisontwikkeling en duurzame innovatie. Maar dat is niet alles. Het zorgt tevens voor economische ontwikkeling. Dat blijkt uit de documentaire 'Campus in de stad' van Bouw Woon Leef. "Het is goed innovatieve economische ontwikkelingen te spreiden. Dit zorgt voor een betere balans tussen wonen en werken, minder druk en drukte rond Amsterdam en voldoende voorzieningen in de hele regio", denkt Anouk Pols, strategisch adviseur van de MRA, die aan het woord komt in de documentaire.

Krappe woningmarkt en veel drukte, het zorgt overloop naar steden als Almere, Purmerend en Haarlem. In de Metropoolregio Amsterdam wordt druk gewerkt om onderwijsinstellingen te ontwikkelen tot innovatieve hubs. Dat hoeft niet altijd meer ruimte in beslag te nemen, dat bewijst men in Haarlem met de ontwikkeling van De Koepel, een voormalige gevangenis die een nieuwe bestemming krijgt.

Pols: “Haarlem is een van de economische regio’s die economisch versterkt kan worden. Het was van oudsher vooral een woonstad, waardoor veel mensen moeten reizen voor een baan. De balans tussen wonen en werken wordt beter door een initiatief als De Koepel. Zowel in het gebouw als in de directe omgeving zijn er talloze innovatieve bedrijven en kennisinstellingen die samenwerken aan innovaties.
Haarlem wordt zo een woon-werkstad. We streven ernaar in de hele regio de balans wonen-werken te verbeteren. “