Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier woongebouwen bij nominaties Gouden A.A.P. 2017

Image

Tien gebouwen zijn genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2017. Onder de genomineerden voor de Gouden A.A.P. bevinden zich vier woongebouwen: De Smaragd, Patch22, Amstelloft en BlackJack.

De Smaragd aan de Insulindeweg naast het Muiderpoortstation is een ontwerp van M3H architecten. Het gebouw van de Alliantie Ontwikkeling met 102 koop- en huurwoningen is afgelopen maand door de Bond van Nederlandse Architecten ook al genomineerd voor de verkiezing van 'Het beste gebouw van 2017'. Afgelopen jaar werd het bekroond met de Zuiderkerkprijs.
Patch22 is een door Tom Frantzen ontworpen duurzaam woongebouw in de Buiksloterham. Het gebouw is grotendeels uitgevoerd in hout. Daar bevindt zich ook het door BNB architecten & BO6 architecten ontworpen CPO-project BlackJack. En Amstelloft is een CPO-project van WE architecten met zeven appartementen aan de Amstel. De laatste twee ontwerpen bieden ruimte voor heel verschillende woonwensen.

Volgens de jury zijn drie trends zichtbaar: nieuw opdrachtgeverschap, de groeiende metropool en innovatie & circulariteit. Dit jaar bestaat de vakjury uit journalist Tracy Metz, architect Jeroen van Schooten en Carola Hein, hoogleraar geschiedenis TU Delft. Daarnaast is een driekoppig publieksjury samengesteld. De Gouden A.A.P. wordt 13 april uitgereikt.