Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalige scheepswerf wordt duurzame broedplaats

Voormalige scheepswerf De Ceuvel Volharding langs het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord wordt vanaf volgend jaar heringericht als broedplaats voor kunstenaars. Architectenbureaus Smeelearchitecture en space&matter hebben een door de gemeente Amsterdam uitgeschreven prijsvraag voor herontwikkeling van het gebied gewonnen. De kavel wordt voor tien jaar in gebruik gegeven.
Overigens is de grond van de scheepswerf zwaar verontreinigd. Onderdeel van het plan is dan ook de beplanting met gewassen die de vervuilde grond moeten zuiveren.
Er wordt op de kavel van bijna 4,5 duizend vierkante meter niet gebouwd. Tweedehands woonboten worden aan land getakeld en duurzaam verbouwd om vervolgens dienst te doen als ateliers. De woonboten worden gezocht via bijvoorbeeld Marktplaats. Inmiddels hebben zich al tien kunstenaars/creatieven ingeschreven voor de broedplaats.
De bedoeling is dat er ook horeca op het terrein komt en een duurzame scheepswerf. Ook de Sirius, een van de voormalige actieschepen van Greenpeace, krijgt een plaats op de werf.
Momenteel wordt een wijziging van het bestemmingsplan voorbereid en worden de benodigde omgevingsvergunningen aangevraagd. Sascha Glasl van space&matter verwacht dat volgend jaar zomer begonnen kan worden met de herinrichting van het nu nog braakliggende terrein.