Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig animo voor Koopgarant in Amsterdam

Image

Terwijl woningcorporaties in de regio flink wat koopwoningen afzetten met Koopgarant, wil het in Amsterdam maar niet lukken. Niet alleen duiken er steeds weer nieuwe fiscale of juridische voetangels en klemmen op. Vanwege de crisis lijkt ook het momentum voorbij. Veel corporaties zien nu meer in het verstrekken van startersleningen. Vooral de Startersrenteregeling is populair.

Na vijf jaar overleg ging in september 2012 in Amsterdam eindelijk de eerste woning via Koopgarant in de verkoop. Wethouder Freek Ossel en de corporaties Ymere en de Alliantie waren in hun nopjes. Voortaan konden ook kopers in de hoofdstad profiteren van een flinke korting op de koopprijs van een corporatiewoning. Naast een garantie op terugkoop had een starter ook de zekerheid dat een eventueel waardeverlies met de corporatie zou worden gedeeld. Maar Koopgarant komt in Amsterdam (nog) niet van de grond. Dat komt mede omdat de regeling lastig viel toe te passen bij complexen die al eerder gesplitst zijn. Er zijn tot dusver maar enkele woningen met Koopgarant verkocht door Ymere en De Alliantie. De corporaties zijn inmiddels ook doordrongen geraakt van de financiële risico's die aan de terugkoopverplichting zijn verbonden. Mede om die reden stopt Eigen Haard er geheel mee.

Volgens directielid Chrétien Mommers van Eigen Haard past Koopgarant beter bij een opgaande huizenmarkt dan bij de huidige situatie van prijsdalingen. “Kopers hebben dankzij de regeling een duurder huis kunnen kopen, maar worden nu ook met een groter waardeverlies geconfronteerd dan ze aankunnen. Bovendien raak je zelfs op dit moment ook zonder zo’n terugkoopregeling je huis nog wel kwijt.” Mommers ziet meer toekomst in de Startersrenteregeling die in Amsterdam al wordt gebruikt door Rochdale, De Key en Stadgenoot. “Per koper zijn we daaraan minder geld kwijt dan aan Koopgarant.”

Lees hier het hele artikel: Valse start Koopgarant (NUL20 #67, maart 2013)

Trefwoorden