Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wenen ontvangt jaarlijks een half miljard euro aan woningbouwsubsidies'

Image
"Het wordt hoog tijd dat Nederland lessen trekt uit het woonbeleid in Oostenrijk." Dat betoogt Annius Hoornstra, voormalig topambtenaar in Amsterdam en Zaanstad, in een analyse van de woonsituatie in Wenen voor Gebiedsontwikkeling.nu. De woonlasten zijn daar relatief laag, er zijn sterke sociale verbanden binnen buurten, eigenlijk geen kwetsbare buurten en de stadsuitleg is nauw gekoppeld aan de ov-infrastructuur. Het Weense beleid wordt volgens Hoornstra ten onrechte gekoppeld aan zijn socialistische roots: "Het is eerder gebaseerd op een interessante en brede definitie van welvaart. Het Zwitserlevengevoel, maar dan in een ander Alpenland."
 
Zestig procent van de woningvoorraad in Wenen bestaat uit gereguleerde huurwoningen. Dat is niet de onderkant van woningsector; deze 'Gemeindewohnungen' zijn beschikbaar voor huishoudens met een netto inkomen tot 50.000 euro voor eenpersoonshuishoudens en 90.000 euro voor vierpersoonshuishoudens. Voor lagere inkomens is er huursubsidie beschikbaar. De menging van inkomens in ieder complex leidt er volgens Hoornstra toe dat Wenen eigenlijk geen wijken kent met concentraties van sociale problemen. De woningen zijn van zodanige kwaliteit dat er weinig wordt verhuisd.
Dit sprookje is mede mogelijk omdat Wenen jaarlijks ongeveer een half miljard aan subsidies voor woningbouw ontvangt. Inwoners én bedrijven betalen jaarlijks allemaal een Wohnbauförderungsbeitrag. Leerpuntje volgens Hoornstra: in Oostenrijk betalen bedrijven mee aan de huisvestingsvraag die het gevolg is van de economische groei.
Hoornstra is onder de indruk van de stedelijke ontwikkeling. In Wenen kiest men ervoor de natuurparken aan de stadsgrenzen ongemoeid te laten en de stad in hoge dichtheid uit te breiden langs nieuwe metrolijnen.
(foto: Bwag - Eigen werk, CC BY-SA 4.0. Wikimedia)

Trefwoorden