Wonam maakt winnend ontwerp woongebouw Ertskade

19.12.14
Ontwerp Wonam
Wonam maakt winnend ontwerp woongebouw Ertskade

Ontwikkelaar Wonam mag een nieuwe woontoren met 126 middeldure huurwoningen bouwen op de Ertskade in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam-Oost. Zij zijn winnaar van een selectie uitgeschreven door stadsdeel Oost. Naar verwachting start de bouw van 'De Steltloper' eind volgend jaar.

In de selectie heeft het stadsdeel de buurt een belangrijke stem gegeven. De plannen zijn getoetst op basis van drie criteria die gezamenlijk maximaal 100 punten konden opleveren: de stem van de buurt (maximaal 50 punten), het financiële bod ( maximaal 30 punten) en duurzaamheid (maximaal 20 punten). Begin november konden buurtbewoners online een stem uitbrengen op één van de drie plannen voor een woongebouw. Wonam heeft de selectie met grote voorsprong gewonnen. Met 85 punten haalden zij de hoogste score, gevolgd door Kondor Wessels (75 punten) en als laatste Van Wijnen Projectontwikkeling (10 punten). Op de buurtstem is Wonam eveneens winnaar. De Steltloper, 18 lagen wonen hoog, is een met hout beklede ranke toren naar ontwerp van Dam & Partners architecten. De huurwoningen krijgen een oppervlakte van 55 m2 of 75 m2. Carolyn van Duijvendijk van Wonam denkt daarmee vooral de 'young professional' aan woonruimte te kunnen helpen. Door zonnepanelen op het dak en op woningen in de buurt te plaatsen, moet een EPC van nul haalbaar zijn, zegt zij.

Stadsdeel Oost wil in de toekomst vaker kijken naar nieuwe manieren van bewonersparticipatie. “Wij hebben ruimte gezocht voor directe participatie voor de buurt. Dit is een nieuwe werkwijze die vraagt om een nieuwe houding van alle deelnemers. Ik ben tevreden over de grote belangstelling tijdens de presentatie van de plannen en over het aantal bewoners dat een stem heeft uitgebracht en daarmee een voorkeur aangaf. De drie ontwikkelaars hebben hun nek uitgestoken en verdienen ook een compliment,” aldus stadsdeelbestuurder Thijs Reuten.

Dit waren de drie voorstellen:

Plan Kondor Wessels 
Plan Van Wijnen
Het winnende plan van Wonam

Zie ook: Drie plannen voor voormalige Fountainhead-locatie (NUL20, 31-10-2014)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS