Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie plannen voor Fountainhead-locatie

Image
Image
Image

Bewoners van schiereiland Sporenburg in het Oostelijke havengebied hebben een zware stem in de keuze voor een nieuw plan voor het nog onbebouwde kavel aan de Ertskade in stadsdeel Oost. Zij kunnen tot en met 13 november online meebeslissen hoe de horizon van Sporenburg er uit gaat zien, hun stem telt voor de helft mee bij de uiteindelijke keuze tussen de voorstellen van Kondor Wessels Vastgoed, Van Wijnen Projectontwikkeling en Wonam.


Het plan van Kondor Wessels Vastgoed is het grootste van de drie en borduurt voort op de megablokken die ook elders in het Oostelijke havengebied te vinden zijn. Het ontwerp van Studioninedots sluit met 22 koopwoningen van maximaal 140 vierkante meter aan de Ertskade aan op de bestaande laagbouw op Sporenburg en loopt getrapt op naar een woontoren van 52 meter hoog in het water. Daarin zitten 96 middeldure en 14 dure huurwoningen. Martin Otten van Kondor Wessels denkt daarmee de beste financiële deal voor de gemeente te hebben. Ook wat duurzaamheid komt het plan met een EPC van nul goed uit de bus. De vraag is alleen nog of de buurt het gebouw ziet zitten.


Van Wijnen Projectontwikkeling heeft met architectenbureau Rijnboutt een heel ander plan aan de buurt gepresenteerd. Als dit ontwerp de tender wint dan staat aan de Ertskade een 48 meter hoge toren in de rooilijn van de rest van de kade waarin uitsluitend middeldure huurwoningen komen. Achtenzestig stuks in totaal, verdeeld over 16 lagen waarbij vooral de grote, verspringende balkons opvallen. De toren neemt maar 15 procent van de kavel in beslag die volgens het bestemmingsplan bebouwd mag worden. Volgens architect Bart van Vossen van Rijnboutt Architecten is het op die manier mogelijk om zoveel mogelijk open vizier op het water en schaarse openbare ruimte te behouden.


Ook Wonam kiest voor een toren. De Steltloper, 18 lagen wonen hoog, is een met hout beklede ranke toren naar ontwerp van Dam&Partners architecten met 126 huurwoningen in het middensegment van 55 of 75 vierkante meter. Carolyn van Duijvendijk van Wonam denkt daarmee vooral de 'young professional' aan woonruimte helpen. Door zonnepanelen op het dak en op woningen in de buurt te plaatsen, moet een EPC van nul haalbaar zijn, zegt zij.


Alle drie de voorstellen proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de wens uit de buurt om het bestaande trapveldje te behouden en in sommige gevallen nog iets toe te voegen aan de buurt. Bijvoorbeeld door een steiger voor bootjes of door een veilige zwemplek te creëren. Kondor Wessels en Van Wijnen willen bovendien een horecagelegenheid als ontmoetingsplek voor de buurt opnemen in het gebouw. Dat de stem van de buurt zwaar meetelt bij de uiteindelijke keuze van het woonblok dat gebouwd wordt, heeft te maken met eerdere, moeizame planvorming voor dit kavel. "De grote stem van buurtbewoners blijkt een drive te zijn voor de ontwikkelaars om echt rekening te houden met de omgeving," zegt stadsdeelbestuurder Thijs Reuten, "tegelijkertijd hebben we in de stad ook nieuwe woningen nodig."


Er is Reuten veel aan gelegen om nu wel een door de buurt gedragen plan gerealiseerd te krijgen. Eind jaren negentig moesten op het kavel aan de Ertskade peperdure woningen komen. Maar dat plan voor Fountainhead overleefde de crisis na de internetbubble niet. Vervolgens wilden de corporaties Eigen Haard en De Key 237 'eigentijdse luxueuze woningen' bouwen en zouden er een school, bedrijfsruimten en een parkeergarage komen. De buurt, verenigd in de actiegroep Stop Fountainhead, verzette zich fel tegen de bouw van de zestig meter hoge kolos, tot de Raad van State aan toe. Zij maakten onder meer bezwaar tegen de toename van het aantal woningen ten opzichte van het originele plan. De bewoners trokken aanvankelijk aan het kortste eind maar Eigen Haard en De Key durfden de bouw twee jaar geleden toch niet aan.


De voorstellen van de drie ontwikkelaars zijn te bekijken in Borneo Architectuur Centrum (BAC): http://www.bac-amsterdam.nl/
Of hier:


Plan Kondor Wessels 


Plan Van Wijnen


Plan Wonam