Overslaan en naar de inhoud gaan

"Woningbezetting neemt af door Wet betaalbare huur"

Image

De wet betaalbare huur leidt tot verkoop van huurwoningen en tot slechtere benutting van de huidige woningvoorraad. Daardoor neemt de kans op woonruimte voor lagere inkomens verder af. Deze opvallende conclusies trekt het Instituut voor Publieke Economie in een analyse van mogelijke effecten van de wet.

Volgens de auteurs van de studie, Matthijs Korevaar en Jasper van Dijk, zal de aanstaande Wet Betaalbare Huur leiden tot een verkoopgolf van huurwoningen. Daardoor neemt volgens hen het woningtekort toe omdat de bezettingsgraad voor koopwoningen veelal lager is dan van deze categorie huurwoningen. En ook bij de huurwoningen die straks in de nieuwe situatie voor een lagere gereguleerde middenhuur worden verhuurd daalt volgens de auteurs de bezettingsgraad: woningdelen wordt minder noodzakelijk om de huur te kunnen opbrengen.

Deze ontwikkelingen raken volgens Korevaar en Van Dijk vooral lagere inkomensgroepen, waaronder veel jongeren en migranten. Zij zijn nu vooral aangewezen op de particuliere huursector. Overigens is de trendbreuk van aankoop-voor-verhuur naar uitponden al een feit. Dat komt ook door andere ontwikkelingen die woningverhuur minder aantrekkelijk maken. Zoals fiscale maatregelen, hogere rente en het einde van het tijdelijk huurcontract. 

Trefwoorden