Woningcorporaties beogen met data-analyse meer doorstroming te realiseren

18.05.2020
Image

WoningNet start samen met de Alliantie, Ymere en Rochdale een experiment op de sociale huurmarkt in de stadsregio Amsterdam. Doel is om meer Amsterdammers een kans te bieden op een sociale huurwoning naar hun wens.

WoningNet heeft naar de woonwensen en het zoekgedrag van 30.000 doorstromers in Amsterdam gekeken en op basis van data kunnen aantonen dat er mogelijke verhuisketens beschikbaar zijn binnen deze groep. Daarbij wordt niet alleen naar de nu beschikbare woningen gekeken, maar ook naar de nog niet beschikbare woningen. Deelnemers met wie een verhuisketen kan worden gevormd, krijgen de kans om de gematchte woning te bezichtigen en kiezen dan of ze wel of niet met het aanbod akkoord gaan. Als genoeg mensen in de keten akkoord zijn gegaan, kunnen ze allemaal tegelijk verhuizen naar hun nieuwe huurhuis. Woningcorporatie de Alliantie roept nu deelnemers op mee te doen aan het experiment. Dat kan via de website van WoningNet.
Een eerdere innovatieve proef om huurders met behulp van een woningruil-app aan een meer geschikte woning te helpen leverde teleurstellende resultaten op. Duizenden geïnteresseerden schreven zich in bij HuisjeHuisje, maar het resultaat blijft na twee jaar beperkt tot enige tientallen verhuizingen. De grote belangstelling maakt wel nog eens duidelijk dat veel huurders op zoek zijn naar een meer geschikte woning.