Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningprijzen in Amsterdam stijgen weer en ook worden woningen weer sneller verkocht

Image

De woningprijzen in Amsterdam stijgen weer, van 503.000 euro in het eerste kwartaal naar 527.000 in de laatste drie maanden. Dat is overigens nog wel fors lager dan een jaar geleden toen de transactieprijs 587.000 euro was. Dat meldt de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). Er zijn het laatste kwartaal meer woningen aangeboden en verkocht dan in het eerste kwartaal; het aantal  transacties ligt nu op bijna hetzelfde niveau als een jaar geleden.

Jerry Wijnen, voorzitter MVA: “Het is goed om te zien dat het aantal woningen in aanbod ruim boven het gemiddelde van het aantal van de afgelopen drie jaar ligt. Hiermee komt er voor een koper meer aanbod op de markt. Wel zetten wij onze vraagtekens bij de herkomst van deze woningen. Zijn dit echt nieuwe woningen of zijn het woningen die vanwege aanstaande regelgeving van de huur- naar de koopmarkt verschuiven.”

De kwartaalrapportage van de MVA toont dat er weer meer woningen worden aangeboden. Tijdens het tweede kwartaal van 2023 zijn er in totaal 1.771 woningen in Amsterdam aangeboden door MVA-makelaars. Dit is een stijging van 22,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en een stijging van 14,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. Wijnen: "De afgelopen 3 jaar werden er per kwartaal gemiddeld 1.400 woningen aangeboden, de stijging in het aanbod die we de afgelopen kwartalen, met uitzondering van Q1 2023, al zagen lijkt door te zetten." Gemiddeld werd een huis in Amsterdam binnen 35 dagen verkocht, tegen 53 dagen in het eerste kwartaal. Een jaar geleden was het gemiddeld slechts 24 dagen.

Landelijke trend

De ontwikkelingen in de hoofdstad volgen de landelijke trend. Na kwartalen van dalingen zijn in Nederland de huizenprijzen weer wat gestegen. De prijs van een koopwoning steeg in het tweede kwartaal met 2,8 procent; de mediane verkoopprijs ging naar 410.000, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van eigen cijfers. De mediane prijsstijging lijkt overigens grotendeels het gevolg van een toegenomen verkoop van duurdere woningen boven de vier ton. Het overbieden is geen vanzelfsprekendheid meer: minder dan vier op de tien woningen werden boven de vraagprijs verkocht.
Landelijk nam het aantal verkopen geen grote vlucht. NVM-makelaars verkochten weliswaar een vijfde meer woningen dan in het eerste kwartaal, maar vergeleken met de vorige lenteperiode valt het aantal transacties 5 procent lager uit. Het aanbod is ook nog altijd mager. In het tweede kwartaal kwamen bijna 38.000 woningen in de verkoop, het laagste aantal in deze periode van de afgelopen tien jaar. In het eerste kwartaal werden 47.000 woningen te koop gezet.

Nieuwbouw

Eindelijk weer een klein lichtpuntje voor bouwers en projectontwikkelaars. Het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen neemt voor het eerst in twee jaar tijd toe. Het vertrouwen in de markt herstelt zich licht, aldus NVM-voorzitter Lana Gerssen (vakgroep Wonen): “Het toegenomen aanbod van goedkopere woningen is precies waar kopers op zitten te wachten. Vorig kwartaal maakten we ons grote zorgen over de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. Nu trekken de verkopen wat aan en neemt ook het aanbod toe, vooral in de lagere prijsklassen. In de prijsklasse tussen 250.000 en 400.000 euro werden in het tweede kwartaal 27 procent meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. De mediane vraagprijs is ondertussen 525.000 euro. Huizenkopers kochten ruim 4.500 nieuwbouwwoningen en kavels in het tweede kwartaal. Daarmee neemt het aantal nieuwbouwtransacties voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 weer toe. 

Het aanbod aan nieuwbouwwoningen neemt ondertussen verder toe: dat waren er in het tweede kwartaal bijna 20.000 nieuwbouwwoningen. Dat is 16 procent meer dan in het eerste kwartaal en 79 procent meer dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal kwamen 7.400 nieuwbouwwoningen op de markt. Volgens NVM wijst dit op een toenemend vertrouwen bij ontwikkelaars.

Trefwoorden