Overslaan en naar de inhoud gaan

Woon- en werkgebied Cruquius in Amsterdam-Oost winnaar Nepromprijs 2024

Image

De Neprom-prijs 2024 is gewonnen door Amvest en gemeente Amsterdam voor de ontwikkeling van woonwijk Cruquius in Amsterdam-Oost. Dat maakte juryvoorzitter Josja van der Veer bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. De prijs, die voor de tiende keer werd toegekend, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd.

Ontwikkelaar Amvest heeft een voormalig havengebied (10 hectare) aan de rand van het Oostelijk Havengebied getransformeerd naar een levendige wijk om te wonen en te werken. Het project omvat zowel nieuwbouw, als het behoud van historische panden. Amvest nam niet alleen de leiding in de ontwikkeling, maar verhuisde zelf ook naar het gebied. Met slechts een 'spelregelkaart' als richtlijn, creëerde Amvest een buurt met een uniek karakter.

Volgens de jury is er in alle opzichten een samenhangend woonmilieu ontstaan, op een plek die daarvoor niet uitnodigde tot een bezoek. ‘Amvest laat met de transformatie van dit gebied zien dat zowel de bestaande als de nieuwe gebouwen, de openbare ruimte als de voorzieningen veel aandacht krijgen. Naast de hardware speelt de software – hoe leven mensen (en dieren) samen in een gebied – een zeer belangrijke rol.’