Woonbond: 'Huurders lopen weg bij PvdA en VVD'

01.03.17
Woonbond: 'Huurders lopen weg bij PvdA en VVD'

De coalitiepartijen zijn niet populair onder huurders, zo blijkt uit een peiling die Kantar TNS in opdracht van de Woonbond heeft uitgevoerd onder huurders. In 2012 was de VVD de grootse onder huurders (18 procent) gevolgd door de PvdA (16 procent). Nu geeft maar 6 procent aan VVD te gaan stemmen, en kan de PvdA slechts op 4 procent van de huurdersstemmen rekenen. Vooral de PVV, GroenLinks en 50Plus profiteren daar van. De PVV (18 procent) en de SP (8 procent) zijn het grootst onder huurders.

"De afgelopen jaren zijn de huren fors gestegen. Dat zien we terug in de zorgen van huurders over betaalbaarheid," meent Ronald Paping, directeur van de Woonbond. "Vermoedelijk speelt onvrede over het huidige huurbeleid een rol in het stemgedrag. Huurders hebben immers enorme huurverhogingen voor de kiezen gehad de afgelopen jaren."

De betaalbaarheid van huren wordt door huurders als het belangrijkste thema gezien. 43 procent van de huurders vindt de huurprijzen in de sociale huursector niet betaalbaar. Van de deelnemers vindt 73 procent dat huurders met een laag inkomen en een hoge huur huurverlaging moeten krijgen. Maar liefst 83 procent van de huurders is voor een rem op de prijsstijging in de vrije huursector.
Een meerderheid van 86 procent van de huurders vindt dat er meer sociale huurwoningen moet worden gebouwd. Slechts 3 procent vindt dit niet. Ook is er een grote groep voor het verhogen van de inkomensgrens van de sociale huursector zodat ook middeninkomens hier terecht kunnen.

"Een komend kabinet kan wat doen aan de problemen die huurders zien," zegt Paping. "Schaf de verhuurderheffing af, zodat de huurprijzen omlaag kunnen én er voldoende betaalbare huurwoningen kunnen worden gebouwd en er voldoende geïnvesteerd kan worden in energiebesparing in huurwoningen."

Een op de vijf huurders heeft nog geen keuze gemaakt. Op de door de Woonbond gelanceerde kieswijzer huurstemwijzer.nl kunnen huurders aan de hand van elf stellingen zien welke partij op het gebied van huren het best bij ze past

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS