Woonbond: zadel jongeren niet op met tijdelijke huurcontracten

21.01.2021
Image

De Woonbond wil een einde aan tijdelijke huurcontracten in de particuliere huursector. Uit recent onderzoek blijkt volgens de Woonbond dat 47 procent van de verhuringen in de particuliere markt met een tijdelijk huurcontract gaat. Het zijn vaak jongeren die met een tijdelijk contract worden opgezadeld.
De Woonbond merkt uit meldingen dat huurders met een tijdelijk contract vaker problemen hebben met hun verhuurder. Meldingen over het gedrag van de verhuurder lopen uiteen van het niet reageren op verzoeken tot reparaties tot en met ernstige klachten over bedreigingen en intimidaties.
“Het is hoog tijd dat hier politieke aandacht voor komt. De in 2016 ingevoerde tijdelijke huurcontracten leveren jongeren massaal over aan woononzekerheid. Omdat ze geen zekerheid hebben zullen ze ook minder snel op hun strepen staan bij te hoge huurprijzen, servicekosten of slecht onderhoud. En dan nog staan ze aan het eind van het contract zo weer op straat omdat verhuurders de woning dan graag opnieuw voor de hoofdprijs verhuren. Wij willen dat een komend kabinet kiest voor een zekerheid voor jongeren in plaats van de belangen van huisjesmelkers”, aldus Maarten Wiedemeijer van de Woonbond.