Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie De Warren op plek 20 in Duurzame Top 100 2021

Image

Wooncoöperatie De Warren heeft plek twintig behaald in de jongste editie van de Duurzame Top 100. De Warren is dit voorjaar begonnen met de bouw van 36 sociale en middeldure huurwoningen op IJburg.

Het kostte de zelfbouwcoöperatie vele jaren om de financiering rond te krijgen en de plannen uit te werken. De Warren omschrijft zichzelf als 'een levend laboratorium voor duurzame bouw, coöperatief ontwerpen en ontwikkelen'. De groep bouwt zoveel mogelijk met hout, hergebruikt materiaal en streeft naar energieneutraliteit. Het woongebouw krijgt een groene gevel voor planten en dieren. Dertig procent van de beschikbare ruimte is bestemd voor collectief gebruik. Door alle informatie tijdens het ontwikkelproces goed te documenteren, wil De Warren ook andere cooperaties behulpzaam zijn bij het realiseren van hun duurzame plannen.

De Trouw Duurzame Top 100 staat sinds 2019 in het teken van de groene burgerbeweging. De eerste plaats is voor ABP Fossielvrij. Een groep pensioenfondsdeelnemers probeert een einde te maken aan de beleggingen van het ABP in vervuilende fossiele energiebronnen.