Woontoren en Maritim congreshotel in Amsterdam-Noord

29.09.14
Woontoren en Maritim congreshotel in Amsterdam-Noord

De Weense ontwikkelaar IES Immobilien heeft met de gemeente Amsterdam een overeenkomst afgesloten voor de ontwikkeling van een woontoren en een congreshotel op de strip van Overhoeks in Amsterdam-Noord.
Het gaat om een totaalontwikkeling van ruim 70.000 m2 vloeroppervlakte, bestaande uit congresfaciliteiten, een hotel en een woontoren met ruim tweehonderd (huur)woningen. De ontwikkelaar wil voor een deel van de woningen de mogelijkheid open houden deze tijdelijk te verhuren (extended stay), waarbij gebruik kan worden gemaakt van de faciliteiten van het congreshotel.
Lingotto ontwikkelt de woontoren. De toekomstig exploitant van het congreshotel is Maritim Hotels, een Duitse hotelexploitant met meer dan veertig goedlopende congreshotels voornamelijk in Duitsland. Maritim wil haar activiteiten uitbreiden binnen Europa. “Maritim Hotels is een unieke partij voor Amsterdam, omdat het binnen Europa één van de grootste aanbieders van conferentie- en congresfaciliteiten is. Het faciliteren van congressen in de orde van grootte waarin Maritim dat doet, kan op dit moment nog niet in Amsterdam. De functie is daarom van grote toegevoegde en economische waarde voor de stad,” aldus wethouder Van der Burg van Ruimtelijke Ordening.
Het gaat om middelgrote congressen, te klein voor de Rai en te groot voor de faciliteiten van bestaande hotels. Komend jaar wordt het plan verder uitgewerkt, waarna een vroegste start bouw zal liggen eind 2015.
De nieuwe veiligheidsregels voor Schiphol kunnen nog roet in het eten gooien. Daardoor mag in de omgeving van de luchthaven minder hoog gebouwd worden. Het gewijzigde Luchthavenindelingbesluit treedt naar verwachting in de eerste helft van 2015 in werking. Amsterdam overlegt nog met het Rijk om verschillende hoogbouwprojecten daarvan uit te zonderen. Daartoe hoort ook het Overhoeks-gebied.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS