Woontoren met 103 huurappartementen in centrum Zaandam

12.09.19
Woontoren met 103 huurappartementen in centrum Zaandam

Het centrum van Zaandam krijgt er een woontoren bij met 103 huurappartementen. De bouw is onderdeel van verdere verdichting van het gebied rondom station Zaandam. Wethouder Mutluer heeft donderdag over de bouw een overeenkomst getekend met KPO Planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief, de ontwikkelaars van de Catharinatoren.

De plannen voor het kavel aan de Provincialeweg - naast de plek waar het cultuurcluster zou worden gebouwd- komen voort uit een tender vier jaar geleden om dit gebied geen kantoorbestemming, maar een woonbestemming te geven. In 2020 zal volgens planning de bouw van de woontoren starten. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol (Dok Architecten). "Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame”, aldus Van der Pol. Zij is ook de ontwerper van het woon-winkelgebouw aan het nabijgelegen Ankersmidplein. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische Buurt.

De ontwikkelaars zijn met een nog onbekende institutionele belegger in gesprek over verkoop. Volgens Mutluer zal de woontoren toegankelijk zijn voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf modaal. “Hiermee verminderen wij het tekort in het betaalbare huursegment”, aldus de wethouder. “In de nabijgelegen wijk de Zaanse Helden en het Noorschebos komen ook nieuwe sociale huurwoningen. Zo proberen we álle Zaankanters een passend woningaanbod te bieden."

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS