Verhuurder Ymere moet aan de slag met woningen waar het in de zomer te heet wordt. Dat bepaalde de rechter in kort geding. Enkele bewoners van nieuwbouwwoningen op IJburg waren zo wanhopig over het uitblijven van een oplossing dat zij met steun van !WOON naar de rechter zijn gestapt. Op een normale dag is het bij hen in de woning 27 graden, in de zomer geregeld 38 graden of meer. De bewoners, waarvan enkele kampen met medische problemen, ervaren gezondheidsklachten en slaapproblemen als gevolg van de hitte. Een van de betrokken huurders heeft de woning juist gekregen omdat hij afhankelijk is van een rolstoel.
De woningen op Amsterdam IJburg zijn prima geïsoleerd en energiearm, maar de binnenwarmte loopt bij een beetje zon enorm op. Temperaturen van 38 graden zijn volgens !WOON geen uitzondering. De rechter gaf al tijdens het geding aan dat Ymere aan de bak moet: “Ik licht vast een tipje van de sluiter op. Er is hier sprake van een gebrek, dit is niet acceptabel en links om of rechts om u dient het op te lossen.”
Tijdens het kort geding is de afspraak gemaakt dat Ymere een uitgebreid onderzoek gaat doen naar de warmte in de woning. Ymere: "We zijn nu in gesprek met de huurders over de inhoud van dat onderzoek. Als we daaruit zijn, dan geven we opdracht voor het onderzoek. Het onderzoek loopt tot eind september. Afhankelijk van de conclusies van het onderzoek gaan we bepalen wat we gaan doen."
Voor verhuurders kan een definitieve uitspraak grote consequenties hebben. Een hoge binnentemperatuur als gevolg van de zon is tot dusver nooit als een tekortkoming gezien waarvoor de verhuurder een oplossing moet aandragen. Bij de huidige nieuwbouw wordt vooral gelet om het buiten houden van kou en het terugdringen van het energieverbruik. Deze 'energieprestatie' is in strenge bouweisen vastgelegd. Er zijn wellicht duizenden woningen waar hitteproblemen structureel opspelen.