Ymere tekent contract Almere-Nobelhorst

08.09.2011

Ymere tekent contract Almere-Nobelhorst

Woningcorporatie Ymere heeft met de gemeente Almere een koop- en realisatieovereenkomst getekend voor ontwikkeling en beheer van stadsdorp Nobelhorst. In de nieuwe wijk (335 hectare) ten noorden van het lommerrijke Almere Hout moet wonen met werken worden gecombineerd.

Voor de wijk is een raamwerk van water, groen en infrastructuur opgesteld. Er is de komende tien jaar ruimte voor zo’n 4300 woningen. Die moeten langs organische weg gestalte krijgen. Gemeente en Ymere treden daarbij op als regisseur.  “Als mede-regisseur van Nobelhorst gaan wij een zeer vernieuwende vorm van gebiedsontwikkeling in. De omvangrijke ruimte voor eigen initiatieven van particuliere bouwers en ondernemers vraagt dat gemeente en corporatie anders moeten samenwerken. Toekomstige bewoners en gebruikers worden vanaf het eerste moment meegenomen in de planontwikkeling. Dat is een grote uitdaging”, aldus Ymere-bestuurder Stefan Schuwer.

Binnen de zogeheten bouwvelden wordt alle ruimte geboden voor bouwplannen van afzonderlijke particulieren,  wooncollectieven en ondernemers, maar de eerste fase is wel nog voor zeventig procent gebaseerd op initiatieven uit de markt.  Dura Vermeer is door Ymere uitgekozen om een groot deel van de eerste fase te bouwen. Het gaat om de bouw van 650 koop- en huurwoningen van de in totaal 910 woningen in de eerste fase.

 De gemeente ging in 2008 op zoek naar een partij die ook na de oplevering een duurzame rol in de wijk wil spelen. Ymere kwam met haar visie ‘Wijk voor initiatieven’ als overtuigende winnaar naar voren. [BP]  

Zie de site van Nobelhorst

Trefwoorden