Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaandam krijgt AZC in centrum

Image

In het centrum van Zaandam wordt een asielzoekerscentrum gevestigd in het voormalige UWV-gebouw Saendenborch, zo besloot de gemeenteraad gisteravond. Het gebouw op de hoek van de Stationsstraat en Rustenburg biedt plek aan vijfhonderd vluchtelingen voor een periode van tien jaar. Het nieuwe AZC vervangt twee tijdelijke opvanglocaties met een capaciteit van 600 opvangplaatsen. Alleen de lokale partijen Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), Democratisch Zaanstad (DZ) en Zaanse Inwoners Partij (ZIP) stemden tegen de vestiging van het azc in de Zaanse binnenstad. DZ was wel akkoord gegaan met een kleinere opvang in de binnenstad.
Ook een meerderheid van de omwonenden zou tegen de komst van het centrum zijn. Een tiental kreeg dinsdagavond de kans om voorafgaand aan de raadsvergadering hun zorgen en bezwaren toe te lichten en daarmee raadsleden op andere gedachten te brengen.
Overigens hebben noch de raad nog bewoners formeel iets te zeggen over het azc. Dat is een bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Bewoners hebben nog een inspraakmogelijkheid als in november de gebruiksvergunning voor het gebouw verleend wordt. Daarna start de verbouwing. Naar verwachting kunnen de eerste asielzoekers in juli 2017 worden ontvangen.

Trefwoorden