Zeshonderdvijftig studentenwoningen op Sloterdijk

19.12.2011

Zeshonderdvijftig studentenwoningen op Sloterdijk

Vlakbij station Sloterdijk worden 650 studentenwoningen gebouwd. In het nieuwbouwcomplex komen ook andere voorzieningen, zoals winkels en horeca. Het plan van Bricks International is het winnende ontwerp in de door de gemeente ingestelde selectieprocedure. Het ontwerp is van architectenbureau Tangram.

Studentencomplex Sloterdijk

In 2013 wordt met de bouw begonnen zodat eind 2014 de eerste studenten hun intrek kunnen nemen. Wethouder Freek Ossel is tevreden met plan, dat bijdraagt aan de transformatie van het Westpoort tot een meer gemengd woon/werkgebied. Ossel: “Studenten zorgen voor sfeer en maken een gebied levendiger. En dat kan dit deel van Westpoort goed gebruiken.” 

Teleport, het kantorengebied bij Station Sloterdijk, wordt geplaagd door een toenemende leegstand. De gemeente probeert het gebied in samenwerking met het bedrijfsleven om te vormen naar een levendiger gebied met een mix van functies. Het aanpakken van de leegstand, de parkeergelegenheid, het openbaar vervoer en de veiligheid zijn onderdelen van het transformatieplan. Geprobeerd wordt  kantoren naar hotels en expatwoningen om te zetten. Zo werd Orly Plaza omgebouwd tot het Holiday Inn Express Hotel, een hotel met 252 kamers. Het hotel opende 18 december de deuren.

Een streep door de rekening was het besluit van ProRail in september 2011 om de grootschalige vernieuwing van het station af te blazen. Het bedrijf vond de financiële risico's te groot. Eind 2010 is wel het nieuwe bus-/tramstation Carrascoplein in gebruik genomen. Daarop volgend zou het station Sloterdijk geheel worden vernieuwd. Gemeente Amsterdam, NS en ProRail zouden onder verantwoordelijkheid van ProRail gezamenlijk € 60 miljoen in dit project investeren. 

Zie ook: Nieuw plan nodig voor stationsgebied Sloterdijk (NUL20, 27-09-2011)