Overslaan en naar de inhoud gaan

25 extra punten voor Amsterdamse woningen

25 extra punten voor Amsterdamse woningen

update 16 juni

Corporaties en particuliere verhuurders mogen bij nieuwe verhuringen in Amsterdam en omgeving maximaal 25 punten toevoegen aan het Woningwaarderingsstelsel. Een deel van de woningen krijgt niet te maken met 25, maar met  een bijtelling van 15 punten. Zo heeft minister Donner van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. Met deze herziening zullen de huurprijzen volgens hem beter aansluiten op wat verhuurders nu al een reële prijs vinden. Ook moet extra marktwerking de investeringsmogelijkheden stimuleren, aldus Donner.

Corporaties staan niet afwijzend tegenover de extra punten, zo verklaart directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Zelf had hij liever een meer genuanceerde maatregel gezien, maar de verhoging stelt de corporaties in staat een ruimer aanbod aan vrije sector huurwoningen te realiseren. Dat is belangrijk voor de groep die door een Europese maatregel niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.

Wel willen corporaties voorkomen dat vooral grote huurwoningen worden geliberaliseerd. Juist deze woningen zijn nu al schaars. Ook kleinere woningen in populaire marktgebieden kunnen in aanmerking komen voor bijtelling. Tegelijkertijd behoren wel overal in de stad voldoende sociale huurwoningen beschikbaar te blijven, aldus de AFWC. Daarover zijn nieuwe onderhandelingen nodig met de gemeente en de Huurdersvereniging Amsterdam.

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam zijn mordicus tegen de voorgestelde maatregel. Volgens voorzitter Frans Ligtvoet van de HA dient de bijtelling geen enkel logisch doel. Bij hogere huren zal de doorstroming afnemen en de segregatie in de stad toenemen. Bovendien vreest hij voor een verder oplopend tekort aan sociale huurwoningen.  De Huurdersvereniging krijgt bijval van wethouder Ossel van volkshuisvesting. Hij vreest dat door de bijtelling de segregatie in de stad wordt versterkt.

Tien regio's 

In totaal heeft de minister tien regio’s met de hoogste WOZ-waarden aangewezen waar de 25 extra basispunten worden ingevoerd.  Voor woningen in deze gebieden waar de WOZ-waarde per m2 gelijk of beneden het gemiddelde ligt, geldt een bijtelling van 15 extra punten.  Volgens eerste schattingen van de Dienst Wonen zal  in Amsterdam 95 procent van de huurwoningen in de stadsdelen Centrum, Oost, Zuid en West in aanmerking komen voor de maximale bijtelling. Buiten de Ring en in Noord ligt dat percentage veel lager. Daar geldt voor 30 procent van de woningen de maximale bijtelling. 

 De maatregel treft niet de hele regio. Almere, Zaanstad en Wormerland worden niet als schaarstegebieden gezien. Daar is dan ook geen sprake van bijtelling. De minister streeft naar zo spoedig mogelijke invoering. Hij is daarvoor afhankelijk van de snelheid van advisering door de Raad van State.
 

In de komende NUL20 (7 juli) een uitgebreide analyse van de effecten van deze maatregel.

Trefwoorden