250 huurders dagvaarden Change= in Nieuw-West over hoge kosten

14.09.2020
Image

Een groep van 250 huurders in woningcomplex Change= in Amsterdam Nieuw-West heeft de verhuurder gedagvaard vanwege de onduidelijke kosten die zij betalen naast hun huur. De rechter wordt gevraagd het verplichte dienstencontract nietig te verklaren.

De bewoners van Change= betalen naast de huur niet alleen servicekosten, maar zijn ook verplicht te betalen voor bepaalde diensten. Volgens de huurders is niet duidelijk waarvoor ze betalen. Juristen en !Woon, die de huurders bijstaat, menen dat een dergelijke verplichting in strijd is met de wet en er dus alle reden is om het verplichte dienstencontract nietig te laten verklaren. De procedure wordt mede mogelijk gemaakt door het Emil Blaauw Proceskostenfonds

De huurders staan niet alleen. Na de bouw van het eerste complex van Change= aan het August Allebéplein is een tweede vestiging geopend aan de Dolingadreef in Amsterdam-Zuidoost. Ook daar lopen discussies over de kosten en geleverde diensten en is inmiddels een proefproces gestart voor een van de huurders.
Eerder al is over de hoge servicekosten door enkele huurders een zaak aanhangig gemaakt bij de Huurcommissie. Die zaak ligt daar al ruim anderhalf jaar. Een eerste rapport geeft aan dat de berekende kosten waarschijnlijk veel te hoog zijn, maar de zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld.