Aan de Zaanse Houthavenkade komt een nieuwe woonwijk met 700 woningen

26.02.2020
Image
Het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een woonwijk met 710 woningen en een insteekhaven met horeca. Wethouder Songül Mutluer: “Deze plek is een prachtige kans om meer woningen in het stedelijk gebied toe te voegen. Dit buurtje biedt straks voor elk wat wils, met speciale aandacht voor de Zaanse starter.”
 
Zaanstad sloot de overeenkomst voor de Houthavenkade met Porten Development, Porten Houthavenkade en Bot Bouw. Ook woningcorporatie Rochdale en investeerder Bouwinvest waren aanwezig. Van de in totaal 710 woningen, zijn 40 koop- en 670 huurwoningen. Van alle woningen is 30 procent bestemd voor sociale huur en 20 procent voor middeldure huur. Een flink deel van de sociale huurwoningen is specifiek voor jongeren en starters en heeft een maximale huurprijs van 433 euro per maand. Voor de middeldure en vrije sectorhuurwoningen komt een voorrangsregeling voor Zaanse inwoners.
Het ontwerp van architectenbureau Van Aken CAE is geïnspireerd op de havenhistorie. Er komt een insteekhaven voor passanten, grenzend aan horeca en ingericht met trappen, waardoor het een fijne plek moet worden om te zitten. Daarnaast komt er een waterplein en een extra brug naar de Russische Buurt.
 
De woningen krijgen gemeenschappelijke groene daktuinen en krijgen een gemiddelde EPC-waarde van 0,16. Een deel van de gevels krijgt klimop en er komt beplanting voor vlinders en insecten, zowel als nestkasten voor vogels en vleermuizen.
De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Bewoners kunnen parkeren onder de gebouwen of gebruik maken van een van de circa 23 deelauto’s. In de wijk komt betaald parkeren. Voor de huidige bewoners heeft de ontwikkelaar een parkeervergunning afgekocht voor 10 jaar.
Voordat de bouw kan starten, moeten de huidige bedrijven op het terrein plaatsmaken. Van Oudenaren/Suzuki verhuist naar de overzijde van de Provincialeweg en met ENGIE worden gesprekken gevoerd over verplaatsing naar Hoogtij. Van Bentvelzen is sinds vorig jaar niet meer in bedrijf.
Naar verwachting ligt het ontwerpbestemmingplan in maart ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw in de loop van 2021.