ACTA-gebouw officieel in gebruik genomen

27.09.12
ACTA-gebouw officieel in gebruik genomen

Binnen een jaar is het voormalige Academisch Centrum voor Tandheelkunde omgebouwd tot een studentenflat met 460 kamers. De studenten hielpen mee aan de verbouwing en beheren het pand zelf. Begane grond en éénhoog is bestemd voor bedrijfsruimtes met een café-restaurant, een feestzaal en ateliers. Dinsdag 25 september werd het gebouw in Amsterdam Nieuw-West officieel geopend.

Het ACTA-gebouw aan de Louwesweg is het eerste leegstaande kantoorpand in Amsterdam dat is omgebouwd tot studentenhuisvesting. De eigenaar, woningcorporatie De Alliantie, heeft het gebouw daartoe overgedragen aan twee beheerders: de stichting Tijdelijk Wonen Amsterdam (TW-A) en Urban Resort. TW-A wordt verantwoordelijk voor het creëren en beheren van de woonruimtes van de tweede tot en met de achtste verdieping. Urban Resort geeft met een culturele broedplaats invulling aan de begane grond en eerste verdieping. Dezelfde organisatie deed hetzelfde met het Volkskrant-gebouw.

Woningcorporatie de Alliantie kocht het pand in 2010 om het te slopen en er woningen te bouwen. Toen dit financieel niet haalbaar bleek, zocht de corporatie voor de komende tien jaar een andere bestemming. De Alliantie beperkte de kosten van de verbouwing door studenten zelf mee te laten klussen in ruil voor korting op hun huur. De studenten beheren het pand ook zelf. Vijf van hen zitten in het bestuur van TW-A. Zij regelen zaken als het innen van de huur, onderhoud en leefbaarheid.

 

Zie ook: ACTA nu domein van klussende student (NUL20, 07.12.2011)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS