Akkoord over Bloemendalerpolder
In de Bloemendalerpolder kunnen maximaal 2750 woningen worden gebouwd. Zij komen aan de rand van Weesp; zo ver als mogelijk van de te verleggen A1. Daarover hebben het Rijk, provincie Noord-Holland, gemeente Weesp en Waterschap AGV een akkoord bereikt. De ontwikkeling en exploitatie van het gebied komt in handen van private partijen.
Vanwege de economische crisis werd er afgelopen jaar opnieuw onderhandeld over de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder. Kern van de afspraak, zo laat de Stuurgroep Bloemendalerpolder weten, is een nieuw vorm van publiek private samenwerking. De overheid stelt vooraf eisen aan ruimtelijke kwaliteit, fasering en woningbouwprogramma. Ontwikkelaars en bouwbedrijven dragen de risico’s voor de ontwikkeling.
Het oude masterplan wordt ingrijpend aangepast. Tweederde deel van het gebied, aan weerszijden van de A1, krijgt een groene, recreatieve bestemming. Bebouwing van de Vechtoever en de zogeheten Bredius-locatie is van de baan. De nieuwe woonlocatie, inclusief woningen voor lagere inkomens, krijgt een sterke oriëntatie op Weesp. De gemeente Muiden was niet betrokken bij de onderhandelingen. Onduidelijk is of zij met het nieuwe plan kunnen instemmen.