Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam compenseert 2.000 huishoudens met warmtenet-aansluiting

Image

Amsterdam trekt 4 miljoen euro uit om ruim 2.000 huishoudens met een warmtenet-aansluiting te helpen om hun energierekening te betalen. De regeling loopt tot en met 2032. Bovenop dit bedrag leggen ook de corporaties een nog onbekend 'fors bedrag' op tafel om bewoners tegemoet te komen. Bewoners met een contract bij Westpoort Warmte of Vattenfall die in aanmerking komen voor de vergoedingsregeling, krijgen binnen enkele weken bericht van hun woningcorporatie en de gemeente. De hoogte van het bedrag kan per complex variëren.

Eind vorig jaar kondigden Vattenfall en Westpoort Warmte een forse tariefsverhoging van de vaste kosten aan. "Indringende gesprekken" tussen de gemeente, woningcorporaties en Vattenfall om een oplossing voor gedupeerde huurders te vinden mislukten. De Amsterdamse woningcorporaties besloten vervolgens te stoppen met het aansluiten van woningen op stadsverwarming. "We drukken voorlopig op de pauzeknop", aldus Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. 

Gemeente en corporaties lijken met deze compensatie vooral huurders die relatief recent bij een renovatie zijn overgestapt te willen compenseren voor die verhoging. Eerder werd gesproken over een oplossing voor huurders in de Gentiaanbuurt, de Van Der Pekbuurt en Molenwijk in Amsterdam. Zij hebben ingestemd met de renovatie en het gasloos maken van hun woning met de toezegging dat de kosten niet zouden stijgen. 

Ondertussen stagneert de energietransitie in de hoofdstad nu de corporaties -  'de startmotor van de energietransitie' - op de pauzeknop hebben gedrukt. Gemeente, corporaties en Vattenfall pleiten voor een landelijke oplossing om de energie- en warmtetransitie betaalbaar en gaande te houden.