Amsterdam deelt voor meer dan vier miljoen aan boetes uit voor woonfraude

07.02.2018
Image

De gemeente Amsterdam heeft in 2017 in totaal 378 bestuurlijke boetes uitgedeeld voor woonfraude, zo heeft wethouder Ivens van Wonen bekend gemaakt. Het overgrote deel van deze boetes was voor illegale toeristische verhuur. Het totale boetebedrag bedraagt meer dan vier miljoen euro.

Volgens Ivens loont de intensieve handhaving op woonfraude. "Woningen zijn om in te wonen. Het belangrijkste handhavingsdoel is het tegengaan van illegaal gebruik van woningen. Onze aanpak blijkt steeds succesvoller. Vorig jaar zijn in totaal 1407 woningen weer beschikbaar gekomen voor reguliere bewoning."

Verder ziet de gemeente een stabilisatie ontstaan van het aantal appartementen dat op vakantieverhuursites wordt aangeboden. Airbnb blijft met 18.000 advertenties per maand de grootste aanbieder van vakantieverhuur. Het grootste deel van de woningen wordt in zijn geheel aangeboden. Vooral West, Centrum en Zuid zijn populair. Van een overloop naar andere platforms is geen sprake, aldus de jaarlijkse rapportage Toeristische verhuur van woonruimte. Op platforms als Booking en Wimdu is nauwelijks sprake van groei van het verhuuraanbod. Ook blijken de afspraken met Airbnb effectief. In 2017 blokkeerde Airbnb de kalender van 1.770 advertenties vanwege het bereiken van de verhuurlimiet van zestig dagen. Vanaf volgend jaar wordt die limiet bekort tot dertig dagen.