Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam rekent op 375 miljoen aan grondinkomsten

Amsterdam rekent op 375 miljoen aan grondinkomsten

Amsterdam  rekent voor de komende drie jaar op 375 miljoen aan grondinkomsten. Daarvan is 315 miljoen beschikbaar voor projecten waarin de gemeente al verplichtingen is aangegaan. Of projecten waarvan een bouwende partij garandeert dat de grond daadwerkelijk wordt afgenomen.  Ook is vijf miljoen beschikbaar voor tijdelijke projecten. De resterende 60 miljoen kan vervolgens worden ingezet voor kostbare voorinvesteringen, waarvan de opbrengsten pas veel later binnen komen.

Wethouder van Poelgeest wil de gemeente minder gevoelig maken voor conjuncturele schommelingen. De afgelopen maanden heeft het Ontwikkelingsbedrijf (OGA)  - in lijn met de aanbevelingen van de Commissie Wijntjes-  de boekhouding fundamenteel geherstructureerd.  Niet de met grote onzekerheden omgeven verwachtingen voor de toekomst, maar de daadwerkelijke kasstroom bepalen het handelen van het Grondbedrijf. Voortaan kunnen pas uitgaven worden gedaan, als er op korte termijn zekere inkomsten tegenover staan. Ook snijdt de gemeente fors in de proceskosten.  Voor de diverse projectbureaus is komend jaar slechts 25 miljoen euro beschikbaar.

"Wij hebben onze verwachtingen gebaseerd op de inkomsten uit het verleden.  Daarbij volgen we een pessimistisch scenario. De komende maanden zullen we nog beter kijken of onze rekensom klopt.  Een economische crisis kan negatieve effecten hebben.  Ook moet precies duidelijk worden aan  welke  investeringen de gemeente niet kan ontkomen,” aldus wethouder Van Poelgeest.

Tot de kostbare voorinvesteringen rekent  Van Poelgeest de bouw van een tunnel in de Houthavens, de aankoop van het Alliander-terrein in het Amstelkwartier en de start van IJburg 2. Of de aanleg van de eerste 45 hectare van de tweede fase van IJburg kan beginnen, wordt  niet eerder duidelijk dan volgend voorjaar.[BP]

Trefwoorden