Corporaties noteren rode cijfers
Dalende woningverkopen, afwaardering van ontwikkelportefeuilles, verliezen in de deelnemingen. Veel Amsterdamse corporaties hebben over 2009 rode cijfers genoteerd, zo blijkt uit de jaarverslagen. Zo behaalde Ymere een negatief resultaat van 90 miljoen euro. Rochdale sloot 2009 af met een negatief resultaat van meer dan 24 miljoen euro. Stadgenoot noteerde een verlies van ruim 14 miljoen euro. De Key en Eigen Haard boekten wel een positief resultaat.
Rochdale verklaart het verlies uit omvangrijke afwaarderingen van nieuwbouwprojecten, bijzondere ontwikkelportefeuilles, grondposities en kantoorpanden. Er werden bovendien maar weinig nieuwbouwwoningen verkocht. Terwijl vorig jaar wel zeven miljoen meer is uitgegeven aan onderhoud. Desalniettemin blijft de begroting van Rochdale voorzien in aanzienlijke investeringen in de zogenoemde Vogelaarwijken.
Zwaar weer bij Far West
Het negatieve resultaat van Rochdale is beïnvloed door het slechte jaarresultaat van Far West. Het tiende jaarverslag van Far West meldt een negatief resultaat van bijna 21 miljoen euro. Door de sterk afgenomen vraag naar koopwoningen in Nieuw-West werd Far West voor het eerst in haar bestaan geconfronteerd met niet-verkochte woningen. Deze leggen een flink beslag op de beschikbare middelen. “Ook wij hebben in de loop van vorig jaar moeten inzien dat de eerder bedachte programma’s niet in het beoogde tempo kunnen worden uitgevoerd,” aldus Far West-directeur Jacques Thielen.
Stadgenoot voelt eveneens het zware weer bij Far West. Stadgenoot is daarin voor circa een derde deel deelnemer. Toch verwacht het bestuur voor 2010 weer een positief resultaat. Daartoe zijn de verwachtingen wel drastisch bijgesteld. Stadgenoot verwacht de komende tijd hooguit vierhonderd woningen per jaar te verkopen. Van projecten op nieuwe locaties, zoals IJburg en Almere, zal voorlopig geen sprake zijn.
Ymere wist, zo meldt bestuursvoorzitter Roel Steenbeek, ondanks de crisis de productie hoog te houden. De onrendabele investeringen bedroegen bijna 300 miljoen. Volgens Steenbeek het maximale resultaat. De komende jaren heeft Ymere jaarlijks een dergelijk bedrag beschikbaar voor nieuwbouw en verbetering van de woningvoorraad. Maar eigenlijk wil hij meer investeren. Dat kan alleen als Ymere de efficiency vergroot en de rijksoverheid geen rem zet op de mogelijkheden om te investeren. “2010 wordt op z’n minst een onzeker jaar”, aldus Steenbeek.
De jaarcijfers van Woningstichting Eigen Haard (positief resultaat van 0,3 miljoen euro) en woonstichting De Key eindigen wel positief. Ook De Key heeft projecten afgewaardeerd, verkoopopbrengsten neerwaarts bijgesteld en enkele nieuwbouwprojecten omgezet van koop in verhuur. Ondanks een totale afwaardering van 123 miljoen is toch sprake van een positief saldo. Dat was mogelijk door verlaging van de rentelasten en herwaardering van het recentelijk gerenoveerd en getransformeerde bezit (plus 120 miljoen). [BP]