Amsterdamse studenten raken kamer kwijt na vakantieverhuur

20.05.2019
Image

Vier Amsterdamse studenten zijn hun kamer kwijtgeraakt na illegale vakantieverhuur, zo meldt studentenhuisvester Duwo. Naast ontbinding van het huurcontract hebben zij een boete opgelegd gekregen.

Volgens Duwo blijkt steeds vaker dat studenten hun woning onderverhuren. Vaak aan toeristen. De overtreding wordt met enige regelmaat geconstateerd. Ook begin dit jaar raakte een studente haar woning kwijt, omdat ze die via Airbnb aan toeristen had verhuurd. "Het lijkt voor een student een leuke inkomstenbron. Waarom zou je in het weekend, als je bijvoorbeeld naar je ouders bent, je studentenkamer niet onderverhuren aan toeristen? Maar studenten die dat doen, overtreden de wet. Ze maken zich schuldig aan illegale onderverhuur", aldus de studentenhuisvester. Voor Duwo komt daarbij, dat ze zich als studentenhuisvester inzet om de huren van studentenwoningen zo laag mogelijk te houden. Dan is het niet de bedoeling dat studenten ze (tegen veel hogere prijzen) onderverhuren en er zo geld mee verdienen. Daarom wordt streng opgetreden tegen verhuur aan toeristen.

Om illegale onderverhuur tegen te gaan, houdt Duwo voortdurend in de gaten of haar studentenwoningen niet op verhuurwebsites verschijnen. Alleen onder bepaalde voorwaarden is onderverhuur toegestaan. Wie bijvoorbeeld tijdelijk gaat studeren of stage lopen in een andere stad, kan zijn kamer aan een andere voltijdstudent verhuren. Duwo kan daarvoor toestemming geven.