Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere regeling voor Ymere-huurders met loden leidingen

Image

Ymere-huurders met teveel lood in het drinkwater krijgen als tegemoetkoming de keuze tussen huurkorting óf een eenmalig bedrag van 500 euro. Bovendien kan voortaan naast de loodtest van Ymere ook de test van een ander geaccrediteerd bureau dienen als bewijs. Deze uitbreidingen van de bestaande regeling is huurdersorganisatie Huurders Ymere Amsterdam (HYA) na 'ruim anderhalf jaar onderhandelen' overeengekomen met de woningcorporatie. Er is nog wel een addertje onder het gras: de Belastingdienst moet nog akkoord gaan met de netto uitkering van 500 euro.

Loden leidingen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd; dat vinden zowel HYA als Ymere. Maar het lukt Ymere lang niet altijd om binnen een redelijke tijd na de melding de leidingen te verwijderen. En dan moeten huurders gecompenseerd worden. Daarvoor was een huurkortingsregeling afgesproken, maar die vond HYA tekortschieten. Met als resultaat een regeling waarbij huurders ook kunnen kiezen voor een eenmalige schadevergoeding van netto 500 euro.
De nieuwe regeling is nu zo:
- Voor Ymere-huurders met meer dan 10 microgram lood of meer per liter kraanwater: keuze tussen eenmalig 500 euro of tijdelijk 60 procent huurkorting.
- voor Ymere-huurders met loden waterleidingen en tussen de 5 en 10 microgram lood per liter kraanwater: keuze tussen 500 euro netto of tijdelijk 40 procent huurkorting.
In sommige gevallen geldt de huurkorting met terugwerkende kracht. Dat is in elk geval zo, als er meer dan 10 microgram lood per liter lood in het kraanwater is geconstateerd en dit is gemeld bij Ymere.

Waarom die netto uitkering? "Als je huurtoeslag krijgt, heb je vaak niet veel aan een huurkorting”, legt voorzitter Peter Weppner van HYA uit. “Daarom hebben we uit onderhandeld dat mensen mogen kiezen voor eenmalig een belastingvrij bedrag van 500 euro. Dat wordt gezien als schadevergoeding, niet als inkomsten." HYA gaat ervan uit dat de Belastingdienst geen bezwaren heeft tegen de regeling. HYA is bijgestaan door Stichting !Woon.