Betonkolos binnen jaar getransformeerd tot woongebouw

11.12.2014
Image

Leegstandbeheerder Camelot Europe en bouwbedrijf KlokGroep hebben binnen een jaar een leegstaande betonkolos in Amsterdam Nieuw-West getransformeerd tot huisvesting voor eenpersoonshuishoudens. De Camelot Campus, zoals de nieuwe naam luidt, is twaalf verdiepingen hoog en bevat 229 appartementen met huren van 500 tot 650 euro per maand. De studio's zijn wat kleiner dan bij de start was aangekondigd: 18 tot 25 in plaats van 24 tot 36 vierkante meter. Alle woningen zijn al verhuurd.

Portefeuillehouder Wonen Ronald Mauer (D66) van Nieuw-West is blij met het project: “Dit past prima in ons beleid om leegstand terug te dringen, eenpersoons huurwoningen te ontwikkelen en de leefbaarheid in de buurt te verhogen. Drie vliegen in één klap.”
“Wij hebben als bouwer de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met duurzame, milieu-efficiënte transformatie van verouderde kantoorpanden naar gloednieuwe luxe woonunits. Met die kennis zijn we in staat om de volledige verbouwing voor een acceptabele prijs te realiseren, zodat exploitatie direct rendabel is,” aldus Ton van de Klok, directeur van bouwer KlokGroep.
”De betrokkenheid en de daadkracht van de gemeente waren cruciaal voor de snelle transformatie", aldus Joost van Gestel van Camelot. “Een actieve gemeente die meedenkt maakt het verschil. Vier of tien maanden doorlooptijd scheelt enorm bij dit soort transformatie ontwikkeltrajecten.”
De transformatie van bedrijfspanden komt op stoom in Amsterdam. Dit jaar zijn er transformatieprojecten voor 1200 woningen van start gegaan, waaronder de Camelot Campus in de Rijswijkstraat.