De derde, herziene versie van "Bouwen met groen en glas" biedt een ruim overzicht van de mogelijkheden van bouwen met glas. De noodzaak om energieneutraal te bouwen hoeft nauwelijks meer te worden uitgevent. Dit boek concentreert zich op het van bouwen met glas én groen: technische kennis, architectonische kwesties en gerealiseerde voorbeelden. Wat ooit begon als een beweging naar energiezuiniger kassen is al lang veel breder. Inmiddels zijn zorginstellingen, scholen, kantoren en natuurlijk woningen volgens deze technieken gerealiseerd. En de ontwikkeling is nog lang niet ten einde. Gebouwen met glasconstructies zullen in de nabije toekomst zelfs energieleverancier worden.
Veel aandacht is er verder voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Temperatuur, luchtverversing, aankleding met planten, het komt allemaal voorbij. Een mooi voorbeeld vormen de kaswoningen in Culemborg (uit 2001), waarvan de buitenmuren grotendeels omhuld zijn door een glasconstructie. Die is niet alleen een thermische buffer, maar zorgt ook voor ventilatie. En stelt de bewoners in staat het grootste deel van het jaar ‘buiten’ te leven. Bovendien zorgt de bewoonbare kasruimte om het huis voor bescherming van de gevel, die dus onderhoudsarmer is.
Bouwen met groen en glas, in uitvoering; duurzame innovaties voor wonen en werken, Alexander van Beek (red.), Uitgeverij Aeneas i.s.m. InnovatieNetwerk en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland), Boxtel 2009, hardcover, 128 pagina’s, ISBN 978-90-75365-94-8, prijs 29,96 euro