Overslaan en naar de inhoud gaan

Experiment Verlengde verhuisketens

Doorstroming, het is inmiddels een begrip geworden dat woningcorporaties en gemeenten doet watertanden. Vanzelfsprekend is het immers allang niet meer. Woningzoekenden, en dan vooral nieuwkomers en starters, hebben het nakijken. Alle reden voor een experiment, vond Platform31, en dan met name gericht op grotere sociale huurwoningen. In dit zakelijke rapport worden de uitgangspunten en resultaten hiervan op een rij gezet.
Grote huurwoningen zijn niet oververtegenwoordigd in de voorraad. En de vaak al wat oudere bewoners blijven er vaak wonen, ook na het vertrek van hun kroost. Niet alleen zien ze tegen een verhuizing op, ze huren er bovendien relatief goedkoop. Het experiment, uitgevoerd i.s.m. acht woningcorporaties, was gericht op het aanbieden van de juiste verhuisprikkels. Denk aan korting op de huurprijs van een nieuwe woning, voorrang bij toewijzing en actieve bemiddeling. Zo kan een verhuisketen op gang worden gebracht.
De resultaten van het experiment, dat in 2011 en 2012 liep, zijn bemoedigend. In totaal zijn 121 verhuizingen tot stand gebracht. De inderdaad op gang gebrachte verhuisketens waren steeds langer dan drie mutaties. Anders gezegd: doorstroming is wel degelijk tot stand te brengen. De geboden huurkorting aan bewoners die een grote woning achterlaten kost de woningcorporaties overigens geen geld. De nieuwe (hogere) huurprijs van vrijkomende woningen compenseert die korting ruimschoots.
Het rapport gaat gedetailleerd in op de vier gebieden waar het experiment liep. Niet overal werd het een doorslaand succes. Met de nodige conclusies en aanbevelingen wordt een aanloop genomen naar een vervolg.

Experiment Verlengde Verhuisketens, evaluatierapport door RIGO Research en Advies i.s.m. Platform 31, 68 pagina’s, pdf, gratis te downloaden bij Platform31