Corporaties hebben in tal van buurten huismeesters aangesteld om de service te verbeteren maar vooral om buurten leefbaarder te maken. In de leesbare bundel "De Goede Huismeester" staan portretten van deze huismeesters, althans van een aantal succesvolle. Van de met gouden kettingen en tatoeages uitgeruste Cor Staarthof uit Amsterdam-Noord tot de breed lachende Chanti Tjon a Tjoe, werkzaam in Slotervaart. Het zijn van die mensenmensen die het verschil kunnen maken voor een complex of buurt. De bedoeling van de corporaties die de opdracht tot dit boek gaven is dan ook precies om dat ‘maatschappelijk rendement’ te laten zien. Niet in harde cijfers, maar door verhalen op te tekenen. De bundel vormt de neerslag van vijfentwintig uitgebreide interviews met de ‘frontliners’ zelf (of ze nu huismeester, wijk- of complexbeheerder of toezichthouder zijn) en natuurlijk met buurtbewoners, buurtregisseur etc. Die verhalen, met een hoog human interest gehalte, lezen als een trein.
Maar de bundel is meer dan een pr-product. Hij stelt wel degelijk zaken aan de orde, zoals de professionalisering van het vak. Bovendien is plaats ingeruimd voor de immer vrij en kritisch denkende Pieter Winsemius (WRR), die ook hier harde noten kraakt. Zoals over de kloof tussen witte, goed opgeleide, mannelijke corporatiebestuurders en bewoners met hoofddoeken die een actieradius hebben van vijfhonderd meter. En we vinden er ook bewonersreacties in cijfers.
De Goede Huismeester, diverse auteurs. De bundel hoorde bij ‘De Dag van de Huismeester’, o.a. georganiseerd door De Key en Stadgenoot, Amsterdam 2009, hardcover, 158 pagina’s, te bestellen via www.dagvandehuismeester.nl, prijs 17,50 euro (plus 2,50 euro verzendkosten)