Overslaan en naar de inhoud gaan

De Javastraat - Biografie van een volksstraat

Nederlandse arbeiders en proletariërs kwamen en gingen, migranten kwamen en gingen, hipsters zijn gekomen. De Javastraat, de hoofdstraat van de Indische Buurt, was ooit een twintigste-eeuwse winkelstraat voor arbeidersgezinnen, toen werd het een multicultistraat en nu wisselen Turkse groenteboeren en hippe zaken elkaar af. Parooljournalist Maxime Smit schreef de ontwikkelingen allemaal op in de zeer leesbare 'Biografie van een volksstraat'.
Ze verweeft op een knappe manier persoonlijke verhalen van bewoners/ondernemers met een algemene ontwikkelingsgeschiedenis van een Amsterdamse straat en zijn omgeving. Zo is daar het café die al drie generaties wordt uitgebaat door de familie De Rooy. Een echte Amsterdamse kroeg, maar De Rooy verkoopt nu wel het populaire bier van de iets verderop gelegen Brouwerij ’t IJ.
Want de straat, niet lang geleden nog het centrum van een 'Vogelaarwijk', is opgestoten in de vaart der volkeren. In de laatste tien jaar heeft de buurt - mede dankzij sturing en forse investeringen van stadsdeel en corporaties - zich ontwikkeld van een zorgenkindje tot een van de hipste straten van de stad. Nu is de grote angst niet meer dat het wegzakt in verloedering maar dat de gentrification doorslaat en het wonen er onbetaalbaar wordt. Maar Smit laat zien dat het niet de eerste keer is dat de Javastraat ingrijpend verandert. Al sinds de aanleg in 1900 is het er een komen en gaan van bevolkingsgroepen: van arbeiders tot krakers en van gastarbeiders tot hipsters. Ondernemers van diverse pluimage openden er hun zaken, velen vertrokken, anderen bleven. En steeds weer wordt er door bewoners en ondernemers met afwisselend optimisme, zorg, melancholie of vervreemding naar alle veranderingen gekeken. De Javastraat is een kleurrijk portret geworden van een straat en haar bewoners. Smit weet persoonlijke geschiedenissen van bewoners/ondernemers in de straat op een knappe manier te verweven in een mooie ontwikkelingsgeschiedenis van een buurt.

De Javastraat - Biografie van een volksstraat. Maxime Smit. Uitgever: AtlasContact. www.atlascontact.nl, €19,99.