Terwijl de vraag naar woningen blijft toenemen staan in Amsterdam (en heel Nederland) veel kantoor- en bedrijfsgebouwen kansloos leeg. Het onlangs verschenen ‘Transformatie van kantoorgebouwen, thema’s, actoren, instrumenten en projecten’ breekt een lans voor nieuwe functies in oude gebouwen. Met veel praktijkvoorbeelden. Nieuwe functies - en de menging daarvan - kunnen leiden tot spannende, buitengewone woonmilieus met een grote variatie aan leef- en werkstijlen.
Wat erbij komt kijken om zo’n transformatie tot een succes te maken is het onderwerp van dit zeer gedegen boek, dat kans maakt uit te groeien tot het ‘handboek transformatie’. Op te lossen vragen zijn niet alleen van architectonische, stedenbouwkundige, financiële, technische en juridische aard. Voor een succesvolle invulling van nieuwe functies blijkt vooral veel menskunde vereist. Probeer eigenaars en beleggers maar eens op één lijn te krijgen met financiers, corporaties, gemeenten of bijvoorbeeld kunstenaarsinitiatieven. Een overzicht van instrumenten om de besluitvorming rond transformatieprocessen te ondersteunen ontbreekt daarom niet.
De ondertitel ‘thema’s, actoren, instrumenten en projecten’ maakt duidelijk hoe het boek is opgebouwd. Deskundigen van naam maken aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk welke gebouwen in aanmerking komen en wat erbij komt kijken. Zo komen we in contact met de leegstandsrisicometer, transformatiepotentiemeter en herbestemmingswijzer. In het projectenoverzicht vinden we ook de Amsterdamse Graansilo’s (Westerdoksdijk), de Lightfactory (Sloterkade) en Plaats Royaal (Sloterkade).
Transformatie van kantoorgebouwen. Thema’s, actoren, instrumenten en projecten.