Als de lugubere voorspellingen over een snel stijgende zeespiegel waar blijken te zijn, dan heeft wonen op het water zeker de toekomst. Maar ook zonder Bijbels aandoende overstromingen heeft zich in Nederland (en daarbuiten) al een heuse architectuur rond wonen op het water ontwikkeld. Dat gaat inmiddels al veel verder dan het ontwerpen van individuele woonarken of paviljoens. Hier en daar verschijnen complete waterwijken, wat meteen de vraag doet rijzen naar het hoe en wat van een passend stedenbouwkundig masterplan voor dit type woningen. Bovendien worstelt Nederland bij tijd en wijlen met overvloedig water en ligt de combinatie van waterberging en woningbouwlocatie eigenlijk voor de hand.
‘Waterwonen in Nederland’ biedt een fascinerend beeld, waaruit duidelijk blijkt dat de mogelijkheden voor water als woningbouwlocatie nog lang niet zijn uitgeput. Naast een presentatie van projecten in en buiten Nederland, biedt het boek een degelijk overzicht van achtergronden zoals types waterwoningen, verkaveling of stedenbouwkundige basisprincipes, gecompleteerd door een aanzet voor denken over ‘de markt’ en aanpalend beleid.
Waterwonen in Nederland, Anne Loes Nilesen en Jeroen Singelenberg, NAi Uitgevers, Rotterdam, groot formaat paperback, 127 pagina’s, ISBN 9789056627805, €35 (Nederlands en Engelstalig)