Campagne zelfbouw komt op stoom

07.10.2011

Campagne zelfbouw komt op stoom

update 18 oktober

Er valt nauwelijks meer te ontkomen aan de promotie voor zelfbouw van de gemeente Amsterdam. In de hele stad staan borden van de campagne “Wil je met me bouwen”. Tijdens het weekend van 29 en 30 oktober is een Zelfbouwmarkt in Strand West in de Houthavens.

Schep zelfbouw

foto: Jørgen Koopmanschap

Wethouder Van Poelgeest presenteerde op dinsdagochtend 18 oktober ‘De grote stadschep’, een werk van kunstenaar en vormgever Arthur van Beek. Deze schep van tien meter hoog komt bij alle zelfbouwlocaties te staan; het moet hét symbool worden van de zelfbouwambities. 

Vrijdag 7 oktober was er een drukbezochte 'speeddate' voor geïnteresseerde 'groepsbouwers' in de Houthavens; de zaterdag daaropvolgend  kon men de kavels in Zuidoost bezoeken en 15 oktober was er een kijkdag in Buiksloterham.

De gemeente wil zelfbouw een volwassen onderdeel van de Amsterdamse woningmarkt laten worden. Op zelfbouwkavels kan men alleen, of met een groep, zijn eigen huis bouwen. Op verschillende plekken in de stad zijn daarvoor kavels voor zo'n 300 woningen beschikbaar gesteld. De komende jaren komt daar nog een veelvoud bij.
De eerste vier locaties zijn Zeeburgereiland, Buiksloterham in Noord, 's-Gravendijkdreef in Zuidoost en Blok 0 in de Houthavens. 

De eerste vier nieuwe zelfbouwlocaties bieden zeer verschillende mogelijkheden. Op Zeeburgereiland gaat het om grondgebonden stadswoningen in een gesloten gevelwand; wie een ruime - en goedkope-  kavel zoekt voor een vrijstaande woning, kan in Zuidoost terecht. In Buiksloterham heeft stadsdeel Noord individuele kavels en enkele kavels voor bouwgroepen beschikbaar voor woningen met bedrijfsruimte. Voor Blok 0 in de Houthavens komen alleen bouwgroepen in aanmerking. Alles is daar mogelijk, maar het bouwvolume is per kavel dermate groot, dat die uitsluitend door collectieven zijn te behappen.

Tijdens het weekend van 29 en 30 oktober is een Zelfbouwmarkt in Strand West in de Houthavens. Bezoekers kunnen dan een optie nemen op een kavel. Daarnaast kan men informatie inwinnen bij zelfbouwers met ervaring, architecten, intermediairs, financiers en aannemers. Ook is er voorlichting over de gebieden waar zelfbouwkavels liggen, duurzaam bouwen enz.
Meer info op: amsterdam.nl/zelfbouw

Eerdere berichtgeving:
Speeddaten voor zelfbouwers (NUL20, 4-10-2011)
Stadgenoot wijzigt plannen voor Houthavens (NUL20, 15-08-2011)