Corporaties zien definitief af van bouw Fountainhead

29.06.11

Corporaties zien definitief af van bouw Fountainhead

Het is nu officieel. De woningcorporaties Eigen Haard en De Key gaan niet door met het prestigeproject Fountainhead. Het risicoprofiel is voor de corporaties in de huidige woningmarkt te hoog. Directeur Rob Haans van De Key stelde eerder al in NUL20 dat "het niet tot de taken behoort van corporaties om grote risico’s met vastgoedontwikkeling te nemen. Dat is voor beleggers en commerciële ontwikkelaars. Initiatieven als die woontorens zullen we niet meer nemen."

Fountainhead

Er rust geen zegen op de ontwikkeling van het spectaculaire wooncomplex aan de oever van de Amsterdamse ertshaven op Sporenburg (Oostelijke Havengebied). Fountainhead is gebaseerd op een idee van de Amerikaanse architect Steven Holl. Na een conflict met de opdrachtgevers werd het ontwerp overgenomen door KCAP Architecten. Eind vorige eeuw was de komst voorzien van ruim honderd buitengewoon luxe appartementen. Vanwege de onverkoopbaarheid daarvan werd het gebouw begin deze eeuw herontwikkeld en het woningaantal verdubbeld. De herontwikkeling in combinatie met allerlei bezwaarprocedures duurde zo lang, dat de weg voor de bouw pas vrij kwam toen de volgende recessie in 2009 een feit was.

Dat Fountainhead in juni 2010 nog een extra stimuleringssubsidie kreeg toegeschoven heeft niet mogen baten. De corporaties gaan met de gemeente in overleg over de verdere afwikkeling. De hoop is nog dat commerciële partijen het project overnemen.

eerder al in NUL20 dat "het niet tot de taken behoort van corporaties om grote risico’s met vastgoedontwikkeling te nemen. Dat is voor beleggers en commerciële ontwikkelaars." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS