Donner kraakt vergunningverlening Almere

08.09.2011

Donner kraakt vergunningverlening Almere

Almere mag particuliere bouwers niet gemakkelijker aan een bouwvergunning helpen. Zo heeft minister Donner van Wonen laten weten in antwoord op Kamervragen van de SP. Er kan niet door middel van selectieve toetsing invulling worden gegeven aan de handhavingstaak van de gemeente, schrijft de minister.
De afdeling bouw- en woningtoezicht van Almere controleert sinds een paar maanden niet meer of een bouwtekening van een particulier voor een woning aan de gebruikseisen van het Bouwbesluit voldoet. Volgens wethouder Adri Duivesteijn weet een eigenbouwer zelf heel goed hoe zijn huis eruit moet zien. Donner oordeelt dat Duivesteijn daarmee de wet overtreedt. De minister keurt de opstelling van Almere overigens niet helemaal af. Het past volgens hem wel bij het streven van het kabinet om de administratieve lasten te verlichten.
De VROM-inspectie zal zich nader met de gemeente verstaan. Duivesteijn laat desgevraagd weten het gemeentelijke beleid niet te zullen veranderen. Het Bouwbesluit is te gedetailleerd, beperkt bouwers nodeloos in hun vrijheid en werkt kostenverhogend, aldus de wethouder. [BP]

 

Trefwoorden