Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
In Almere kunnen ook huurders zonnepanelen krijgen

Duurzaam wonen, duurzaam bouwenOnlangs viel de eerste ‘groene’ jaarafrekening van Nuon op de mat bij de familie Orlemans in Almere. Dat viel mee. Ze kregen bijna 450 euro terug. Het rendement van de zonnestroom pakte beduidend hoger uit dan verwacht.

Hans Orlemans:  “We komen 300 euro goedkoper uit”

Hans Orlemans: “We komen 300 euro goedkoper uit”

 

Zonnestroom
Wie: De Alliantie
Pilot: 700 eengezinswoningen in Almere
Ambitie: 13.000 eengezinswoningen

De woning van de familie Orlemans werd nog geen jaar geleden voorzien van zonnepanelen. Woningcorporatie de Alliantie had ze in het kader van een pilot op hun dak en dat van ruim zevenhonderd andere sociale huurwoningen geplaatst.
Henk Orlemans: “Uit de berekening bleek dat we maar 441 kWh hebben verbruikt sinds de aansluiting op de zonnepanelen in oktober vorig jaar. En volgens de rapportages van de leverancier heb ik daarmee in totaal 1,43 ton CO2 bespaard ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar uiteraard ook voor mijn portemonnee.”
Anders dan vergelijkbare andere projecten investeert de woningcorporatie zelf in de aanleg van de zonnepanelen. De Alliantie verrekent de aanschaf ervan voor een bepaalde periode in de maandlasten van de bewoners. Orlemans: “Ja, dat klopt. Met aftrek van het bedrag dat we extra betalen per jaar voor service en onderhoud van de zonnepanelen zijn we uiteindelijk 300 euro goedkoper uit.”

Veel animo

In Almere staan veel eengezinswoningen. Dat maakt het eenvoudiger om een aanbod te doen aan individuele huurders. Deelname is vrijwillig. Voor de pilot in Almere schreef uiteindelijk 60 procent van de bewoners in het proefgebied zich in.
De aanleg van zonnecellen is inmiddels een standaardklus. De weinige klachten die zich tijdens de pilot aandienden, hadden dan ook vooral te maken met onzekerheid over de werking en informatie over wat de bewoner zelf nog moet doen wanneer de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen. Deze punten heeft de Alliantie snel opgepakt via een extra brief, een duidelijke handleiding en een sticker met de belangrijkste tips.
Orlemans vindt het systeem heel gebruiksvriendelijk. “Om terug te kunnen leveren aan de energiemaatschappij moet je een slimme meter hebben. Ik heb een NUON-app op mijn telefoon. NUON leest het verbruik uit en stuurt de info naar de app. Zo kan ik mijn verbruik volgen wanneer ik dat wil. Ik heb mij hiervoor in 2016 eenmalig aangemeld bij de website ‘Energieleveren’, waarmee je automatisch wordt aangemeld bij de energiemaatschappij. De leverancier van de zonnepanelen, Zonneplan, levert software om de omvormer van de zonnepanelen uit te lezen. Ik kan dan per dag kijken hoeveel de panelen opleveren. Daarmee kun je ook heel goed de verschillen zien in de opbrengst tussen winter en zomer.”

Nu uitbreiden

De Alliantie breidt na de succesvolle pilot het zonnestroomproject uit naar heel Almere én de andere regio’s waar de corporatie actief is. Het streven is om op termijn de daken van 13.000 grondgebonden eengezinswoningen te voorzien van panelen die energie opwekken. Dat aantal komt nog bovenop de zonnepanelen die geplaatst worden op nieuwbouwwoningen en woningen die duurzaam gerenoveerd worden. In Amsterdam krijgen twaalfhonderd huishoudens zonnepanelen aangeboden.

Janna van Veen