11.12.20
Geactualiseerd op: 
11.12.20
In Memoriam
"Jeroen van der Veer was de Federatie"

Donderdag 10 december is Jeroen van der Veer overleden, senior beleidsadviseur en onderzoeker bij de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Eind mei werd bekend dat hij ernstig ziek was. Sinds begin oktober verbleef hij in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, waar hij ook is overleden. Maar voor velen, zeker voor ons bij NUL20, wás hij de Federatie, een wandelend archief, die op een plezierige manier van zijn hobby zijn werk leek te hebben gemaakt.

Hij werkte sinds april 1997 bij de federatie en had alle data over de ontwikkeling van de sociale woningvoorraad en eigenlijk alle cijfers over de Amsterdamse woningbouw en later ook de hele Stadsregio in zijn hoofd. Hij was betrokken bij alle grote onderzoeken, waaronder Wonen in Amsterdam, en schreef daar in eerdere jaren ook regelmatig over in NUL20. De indrukwekkende digitale atlas van al het bezit van de woningcorporaties zou er wellicht zonder zijn enthousiasme ook niet zijn geweest. Inmiddels is daar al het corporatiebezit in de hele metropoolregio in opgenomen. Hij was ook nooit te beroerd om desgevraagd nog even objectief naar een analyse van ons te kijken of de data klopten.
 
Jeroen is buiten Nederland wellicht bekender dan in ons land. Door zijn Japanse partner Ashimi had hij een speciale band met Aziatische landen en hield hij lezingen over de Nederlandse volkshuisvesting in diverse Aziatische landen. Door de jaren heen kwam er ook regelmatig een delegatie uit Zuid Korea, Taiwan, China en Japan over om kennis te nemen van de geschiedenis, de architectuur en organisatie van de Nederlandse Volkshuisvesting. Jeroen was daarbij een trotse gids.
 
Jeroen is 56 jaar geworden. Het was een fijn iemand om mee samen te werken. We zullen hem erg missen.
 
Fred van der Molen
Hoofdredacteur NUL20

Trefwoorden: