Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste serie modulaire woningen geplaatst in Zaandam
NH Bouwstroom ​

NH Bouwstroom, een samenwerkingsverband van woningcorporaties, gemeenten en leveranciers, is begin november gestart met het plaatsen van modulaire woningen voor Parteon in de Rosmolenbuurt in Zaandam. De woningen zijn van Homes Factory. De initiatiefnemers van NH Bouwstroom zien modulaire woningbouw als belangrijk onderdeel voor de aanpak van de woningnood.

Image

NH Bouwstroom komt op stoom. Een flink deel van de eerste serie met 95 conceptwoningen is geplaatst in de Rosmolenbuurt in Zaandam. In 2021 namen acht Noord-Hollandse woningcorporaties het initiatief voor het gezamenlijk inkopen van conceptwoningen, het standaardiseren van bouwprocessen en voor fabrieksmatige modulaire en circulaire woningbouw. Het moet de bouw versnellen, zorgen voor besparingen en bouwende partijen een gestage productie garanderen waardoor zij kunnen investeren in woningfabrieken. Commercieel directeur Susan Swinkels van Homes Factory: “Voor een industrieel proces heb je een continue productiestroom nodig.”

Samenwerken tussen corporaties is al niet vanzelfsprekend, laat staan tussen corporaties, leveranciers en gemeenten

Met die orderstroom lijkt het wel goed te zitten. Homes Factory is dit jaar verhuisd naar een nieuwe grotere fabriek en installeert binnenkort de eerste robottechnologie. De orderportefeuille is inmiddels zo gevuld dat opdrachten moesten worden afgewezen. In Amsterdam is Homes Factory bijvoorbeeld één van de leveranciers van de 520 woningen voor Brasa Village. Vanaf 2025 hoopt het bedrijf de productie verder te verhogen naar duizend woningen per jaar.

‘Lerende omgeving’

Aan de basis van NH Bouwstroom staat Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon. Hij stond dan ook te glimmen bij de plaatsing van de eerste woningen. Terecht, want er is een indrukwekkend aantal stappen gezet om dit initiatief tot wasdom te brengen. Samenwerken tussen corporaties is al niet vanzelfsprekend, laat staan tussen corporaties, leveranciers en gemeenten. Zaanstad was de eerste gemeente die aansloot. “Voor ons was dit niet heel ingewikkeld. En het kan ook grotendeels binnenstedelijk. Wij denken vooral in mogelijkheden”, aldus de Zaanse wethouder Harry van der Laan.

Platte: “Met deze plaatsingen laten we zien dat er met een goede samenwerking tussen markt en gemeenten veel tijdwinst te behalen valt in de woningbouwsector. Modulair bouwen in de fabriek is duurzamer, goedkoper, veiliger en schaalbaarder dan traditionele bouwmethoden.” Volgens de planning zijn binnen tien maanden na het verstrekken van de omgevingsvergunning de 95 woningen gerealiseerd.

Image

“NH Bouwstroom is een lerende omgeving”, stelt architect en emeritus-hoogleraar Thijs Asselbergs, voorzitter van de Raad van Advies van NH Bouwstroom. Integrale bouwteams werken samen aan het concept. “En alle kennis van NH Bouwstroom is open source”, vult Platte aan: “Samenwerken is het nieuwe concurreren. Wij inspireren graag andere regio’s en corporaties om ook deze stap te zetten.”

In twee delen

De term ‘flexwoning’ is taboe in kringen van de modulaire woningbouw: verkeerde associaties. De woningen in de Rosmolenbuurt zijn volwaardige woningen en bedoeld als permanente woning. Maar ze kunnen indien nodig worden gedemonteerd en verplaatst.

De fabriekswoningen hebben een uitstekende milieuprestatie, terwijl de uitstoot van stikstof en broeikasgassen op de bouwlocatie zelf zeer beperkt is. Swinkels: “De MPG-norm is nu 0,8. Deze woningen hebben een MPG van 0,46, en dat met gebakken pannen!” De MilieuPrestatie Gebouwen of MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de toegepaste materialen.

De woningen zijn in twee delen aangevoerd: begane grond en bovenverdieping. De ‘muren’ zijn grotendeels van een op baksteen lijkend composietmateriaal, aangevuld met steenstrips. De woningen zijn voor 95 procent gereed in Brabant op de boot gezet en in Zaandam op de dieplader naar de bouwlocatie vervoerd. De woningen worden op een nieuwe fundering gezet, op een plek waar eerder woningen zijn gesloopt.

NH Bouwstroom: zo zit het
In 2021 namen acht Noord-Hollandse woningcorporaties het initiatief voor NH Bouwstroom. Betrokken corporaties zijn: Eigen Haard, Intermaris, Parteon, Rochdale, Wooncompagnie, Woontij, Woonwaard en Ymere. Er zijn zes bouwers gecontracteerd. Dijkstra Draisma en Homes Factory leveren grondgebonden eengezinswoningen. De gestapelde appartementen komen van Fijn Wonen (Van Wijnen) en Hillen & Roosen (Hoog Over). Heddes, Homes Factory en MOOS leveren flexwoningen. De betrokken corporaties hebben 35 projecten met 3.700 woningen in voorbereiding.
NUL20 schreef recent een uitgebreid artikel over de NH Bouwstroom. (zie ook onder voor link).
Een video van de plaatsing vind je HIER
Fred van der Molen