NUL20-fotografie wordt binnenkort overgedragen aan het Amsterdams Stadsarchief. De foto’s, die een goed tijdsbeeld geven van een enerverende periode in de ‘volkshuisvesting’, blijven daardoor beschikbaar voor toekomstig gebruik. Alle foto’s zijn gemaakt door NUL20-fotograaf Nico Boink.
Nico Boink, sinds de start in 2002 de vaste fotograaf van NUL20
Bijna zestien jaar heeft fotograaf Nico Boink voor NUL20 rondgelopen in Amsterdam en omgeving. Hij legde het snel veranderende Amsterdam vast, en de mensen die daarvoor verantwoordelijk of daarbij betrokken waren. De ontwikkeling van IJburg en de Zuidas, de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden, de metamorfose van Zuidoost en de IJ-oevers en buurten waar de leefbaarheid meestal vooruit maar soms ook wel achteruit ging. Het was de periode van de stadsuitbreidingen én de stedelijke vernieuwing, van de groeiende populariteit van Amsterdam en het stedelijk wonen.
Boink had en heeft daarbij een speciaal oog voor de mensen die er wonen. De bewoner of de passant is nooit ver weg op zijn foto’s. Bouwen, wonen én leven, dat is de rode draad in de NUL20-collectie.
In totaal heeft Boink sinds januari 2002 zo’n 15.000 foto’s voor NUL20 gemaakt, in de eerste jaren nog analoog op diafilm, daarna digitaal. De analoge foto’s had hij al eerder gedigitaliseerd. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij alle foto’s door zijn handen laten gaan, ze digitaal geoptimaliseerd, geconverteerd naar een uniform formaat en beschreven. Met inhoudelijke bijstand van NUL20-hoofdredacteur Fred van der Molen is elke foto voorzien van uitgebreide metadata. Vervolgens is een relevante selectie gemaakt voor het Stadsarchief. Deze wordt nu overgedragen en zal vermoedelijk rond maart beschikbaar komen via de beeldbank van het Stadsarchief.
De archivering werd mogelijk dankzij bijdragen van belangrijke partners van NUL20: de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Gemeente Amsterdam.
Directeur Egbert de Vries van de AFWC: “In die vijftien jaar NUL20 hebben Amsterdamse woningcorporaties in grote mate bijgedragen aan de groei en verbetering van de Amsterdamse woningvoorraad. De foto’s van Nico geven een goed beeld van de enorme en vooral positieve veranderingen in de stad. Wij zijn verheugd dat die collectie nu ook voor komende generaties toegankelijk is.”
Ook Max van Engen, directeur Wonen van de gemeente Amsterdam, is blij met het veiligstellen van de NUL20 fotocollectie: “Vroeger had de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting eigen fotografen, zoals Panhuizen en Olsthoorn, in dienst. In 2004 is dat fotoarchief overgedragen aan het Stadsarchief. Het fotoarchief van NUL20 sluit daar wat periode betreft bijna naadloos op aan, al is het heel anders van karakter en veel breder van thematiek. Het is mooi dat deze foto’s nu ook publiek toegankelijk worden.”