Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

 • De grootste daler: Geuzenveld/Slotermeer • Professionals zorgen in probleemwijken voor extra sociale controle

  Voor het kantoortje van An en Aart staan zes in elkaar geschoven winkelwagentjes klaar om te worden teruggebracht naar de supermarkt. De zwerfexemplaren, zo tekenend voor verloederende wijken, vormen de oogst van enkele dagen die bij buurthuis ’t Spinnewiel in Venserpolder is binnengebracht. En dit zijn nog enkel de Albert Heijn-karretjes, die van Super De Boer worden later opgehaald.

 • Professionele conflictbemiddeling kan escalatie voorkomen bij conflicten tussen buren

  Mediator Julieke Tellegen pleit al jaren voor professionele bemiddeling bij ernstige conflicten tussen huurders. Voor ze zich specialiseerde als bemiddelaar werkte Tellegen bij de Nationale Woningraad als trainer-adviseur. Zij leerde verhuurmedewerkers en huismeesters omgaan met lastige bewoners. Ook veel woonconsulenten in de stad zijn inmiddels door haar opgeleid. Die bemiddelen ook bij burenruzies, maar omdat ze volgens Tellegen niet onpartijdig zijn, belanden conflicten toch vaker bij de rechter dan nodig.

 • Wachten op de nieuwe tien geboden?


  Gouda:
  tien gouden stadsregels
  Wat je stuk maakt moet je betalen

  Gebruik geen geweld

  Ruim je afval zelf op
  Intimiderend rondhangen is asociaal

  Spreek Nederlands, dan verstaan we elkaar

  Respecteer elkaar altijd
  Hardrijden is bloedlink, dus doe normaal • Zo zit het


  In het onderzoek Wonen in Amsterdam (WIA) loopt traditioneel een open slotvraag mee. Dit jaar luidde die:
  Geef in maximaal drie trefwoorden aan wat u het meest aantrekkelijke vindt van uw buurt.
 • Onderzoek: geen grotere onvrede na 11 september en Fortuyn


  Leefbaarheidsonderzoek:
  zo zit het

Tweede verdieping

 • Pianoles, een cursus babymassage of je zonden overdenken in de kerk. IJburg heeft zijn bewoners al meer te bieden dan zand, wind, licht en ruimte. Volgend jaar start de woningbouw op Haveneiland-Oost en in november begint het opspuiten van Centrum- en  Middeneiland. De pioniers settelen zich. “Ik heb soms het gevoel dat ik in mijn eigen huis op vakantie ben.” 

 • Is er ruimte voor nieuwe huurconstructies?


  Prachtige zonsondergangen

Derde verdieping

Woonbarometer

 • In de Indische Buurt West is die overlast nog verder toegenomen ten opzichte van 2001 (toen nog een 4,5 werd gescoord). In de Kolenkitbuurt is die hinder juist afgenomen, want in 2001 gaven de bewoners nog een rapportcijfer van 4,2. Twee andere buurten die wat betreft vervuiling onder een vijf scoren zijn Burgwallen Oude Zijde en Overtoomse Veld. Maar ook delen van Oud-West en De Pijp scoren lager dan een 6. In deze buurten zijn bewoners wel redelijk tevreden over de buurt als totaal, maar niet over de mate van vervuiling.

Als ik ...
 • Leon Vlasblom

  Vlasblom is sinds april 2004 voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam.
  Daarvoor was hij bestuurslid van Zicht op het Oosten, de koepelorganisatie van Het Oosten.

Domweg gelukkig

Forum

Redactioneel

 • Leefbaar Amsterdam

  Uittocht van witte Amsterdammers houdt aan. Openbare weg wordt favoriete liquidatieplek criminelen. Leven in Amsterdam steeds duurder. Toenemend antisemitisme geconstateerd. Allochtonen voelen zich steeds vaker tweederangs burgers.