Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Het grote geld dreigt aan de regio Amsterdam voorbij te gaan

    Buitenlandse beleggers hebben grote belangstelling voor de Nederlandse woningmarkt, maar het ontbreekt aan voldoende aantrekkelijke woningportefeuilles. Evenmin is er genoeg aanbod op de nieuwbouwmarkt. Daardoor dreigt het grote geld ook aan de Amsterdamse regio voorbij te gaan.

Tweede verdieping

  • INTERVIEW: Burgemeester Van der Laan over de Treiteraanpak

    Waarom geeft u zo’n hoge prioriteit aan de aanpak van treiteraars. U zult het toch druk genoeg hebben?
    “Het zijn aangrijpende verhalen. Sommige mensen zijn jaren niet op vakantie geweest, omdat ze hun huis niet achter durven te laten uit angst voor vernielingen. Er zijn mensen die zo slecht slapen dat hun werk en dus hun inkomen eronder lijdt, mensen die alleen de achterdeur durven gebruiken en ga zo maar door. Dat motiveert om aan oplossingen te werken.

  • Er komen locaties voor geïsoleerde woonvoorzieningen in alle stadsdelen

    Januari 2013 was het officiële startsein van de Treiteraanpak, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Amsterdam en corporaties om bewoners te verlossen van chronische overlast en intimidatie door medebewoners. De corporaties zijn zeer positief over de geïntegreerde aanpak en willen nu dat de gemeente even doortastend aanpakt bij minder ernstige gevallen.

Derde verdieping

  • Zorgvastgoed zoekt bewoners

    Maatschappelijke ontwikkelingen, bezuinigingen en nieuwe wetgeving zorgen voor leegstaande zorginstellingen. Eigenaren van zorgvastgoed zoeken zowel kopers als nieuwe doelgroepen. Sommigen kiezen voor tijdelijke transformatie. De vraag naar seniorenhuisvesting kan namelijk best weer eens stijgen.

Vierde verdieping

  • Volgens het onderzoek Wonen in Amsterdam 2013 zijn er 231.000 zelfstandige huurwoningen met een huur onder de liberaliseringsgrens, waarvan 178.000 corporatiewoningen en bijna 53.000 particuliere huurwoningen.
    Volgens het Jaarboek 2014 van de AFWC zijn er 192.132 woningen en onzelfstandige eenheden in corporatiebezit. Daarvan zit zo’n 95 procent in de gereguleerde huursector.

  • Ymere en huurders staan lijnrecht tegenover elkaar

    De aankondiging van een omvangrijke renovatie en verkoop van woningen in Amsterdam-Centrum leidde afgelopen zomer tot grote commotie en zelfs tot Kamervragen. Volgens Ymere gaat het om een renovatieproces als andere. Vooralsnog mag de corporatie ermee doorgaan.

Vijfde verdieping

  • Populaire Beierse stad strijdt ook tegen oververhitte woningmarkt

    München lijkt wat woningmarkt betreft op Amsterdam. Ook de populaire Duitse gemeente voert een aanhoudende strijd tegen woningschaarste en de effecten ervan: onbetaalbare koopwoningen en toenemende sociale deling. Dat doet de gemeente vooral via een actieve grondpolitiek. De rol van de woningcorporaties is er veel bescheidener.

  • Meer keus en betrokkenheid, maar veel haken en ogen

    Als wisselgeld voor zijn steun aan de verhuurderheffing bedong senator Adri Duivesteijn een wettelijke status voor de wooncoöperatie in ons woonbestel - als tussenvorm tussen het huidige woningbezit en huren. Gaat de aloude coöperatie ook in het wonen eindelijk gemeengoed worden in Nederland?

Kort bestek

  • Monumentaal arbeidersparadijs wordt deels geliberaliseerd

    In 2017 moet Het Schip van architect Michel de Klerk in Amsterdam-West weer schitteren. Met comfortabele huurwoningen – het complex wordt deels geliberaliseerd - en nieuwe bakstenen die niet van de oude te onderscheiden zijn. Deze zomer werd de zogeheten peildatum afgegeven.

Interview

  • Wethouder Mulder van Almere zet in op goedkope huurwoningen

    De groei van Almere - de belangrijkste ontwikkellocatie van Nederland - stagneert. Inmiddels vertrekken er zelfs meer mensen dan er gaan wonen. In Almere zelf ligt niemand er wakker van, aldus wethouder Henk Mulder. Bovendien lijkt het dieptepunt in de bouwproductie voorbij.

Woonbarometer

  • In Amsterdam zijn dit jaar tot en met augustus al zo'n 2700 woningen in aanbouw genomen. Ook de afzet van nieuwbouwwoningen is het eerste halfjaar van 2014 flink gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat komt vooral door de oplevering van 800 markthuurwoningen (vorig jaar 515 in hele jaar). Ook de afzet van nieuwbouw koopwoningen vertoont enig teken van herstel. Vorig jaar werden er 1173 verkocht, terwijl dit eerste halfjaar ten minste 650 nieuwbouwwoningen van de hand gingen (exclusief eventuele verkoop van collectieve kavels).


     

Bijzondere woonvormen

  • “Wettelijk kader voor woonboten rammelt nog altijd”

    Het blijft tobben met het beleid rond woonboten. In april verraste de Raad van State met een uitspraak waardoor duizenden woonschepen hun legale status kwijt zijn. Maar er gloort licht: minister Stef Blok van Wonen komt met reparatiewetgeving; bovendien wil hij de rechtspositie van woonbootbewoners verbeteren.